Weer poging om motorbendes te verbieden

© ANP

Het Openbaar Ministerie bereidt een rechtszaak voor om één of meerdere motorbendes te verbieden. Dat heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) maandag bekendgemaakt.

ANP

Van der Steur schrijft dat het niet eenvoudig zal zijn om tot een verbod te komen. Een aantal jaar geleden lukte het niet om de motorclub Hells Angels te laten verbieden omdat het een criminele organisatie zou zijn. Er kon niet hard worden gemaakt dat alle leden en dus de hele club crimineel was.

Het OM spant nu een civiele zaak aan om een of meerdere zogeheten outlaw motorcycle gangs te verbieden, omdat ze de openbare orde zouden verstoren. Die methode is vergelijkbaar met de procedure die tegen pedofielenvereniging Martijn is gevoerd en in 2014 leidde tot een verbod.

Een verbod is volgens Van der Steur één van de instrumenten in de aanpak van de bendes. Volgens de minister lost zo'n verbod ook niet het hele probleem op, maar wordt het dan wel moeilijker voor de clubs om bijvoorbeeld in het openbaar in clubkleding op te treden en aan het verkeer deel te nemen.

Na de massale schiet- en vechtpartij tussen twee rivaliserende motorclubs in april in en om een Van der Valkhotel in Rotterdam beloofde Van der Steur een strenge aanpak van criminele motorbendes. Toen waren het de Mongols en de Hells Angels die slaags raakten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal