Hard knokken voor Poetin

Goed getrainde Russische vechtmachines terroriseren het EK in Frankrijk. De chaos die zij creëren, komt Vladimir Poetin goed uit.
Print

‘Vasili de Killer’ is zijn bijnaam. De 36- jarige Russische hooligan, een intimiderende spierbundel gedrapeerd in tatoeages, is een van de leiders van de Gladiators, de in 1996 opgerichte, extreem- rechtse ultra’s van voetbalclub Spartak Moskou. Vasili, die bij gevechten een geel mondstuk draagt met de inscriptie ‘killer’, maakt deel uit van een groep van enkele honderden Russische voetbalhooligans die in Frankrijk paniek zaaien. Tijdens het EK willen deze als paramilitairen getrainde vechtmachines de macht grijpen onder de hooligans van Europa. 

Hun Engelse tegenstanders werden afgelopen weekend compleet overrompeld door de veel beter georganiseerde, fittere - en nuchtere - Russen. Die Russen vechten doorgaans tegen elkaar in de bossen rond de grote steden, maar hebben voor de gelegenheid hun onderlinge rivaliteit opzij gelegd. Of ze nu voor Spartak, Dynamo Moskou, CSKA Moskou of Zenit uit Sint-Petersburg zijn, in Frankrijk zijn ze Russen, gekleed in zwarte T-shirts (‘zwarthemden’), uitgerust met boksbeugels en messen en opererend in kleine groepjes, op zoek naar westerse slachtoffers.

Brice Robin, de openbare aanklager van Marseille, noemde deze vechters gisteren ‘zwaar getraind en gespecialiseerd in hypersnelle, ultragewelddadige operaties’. Niet één van de Russische relschoppers kon worden opgepakt: ze waren te snel weer uit beeld verdwenen. Het idee ‘wij tegen het Westen’ speelt zeker een rol in de knokpartijen in Franse steden. Frankrijk is voor even een vervangend slagveld in het conflict tussen Rusland en de westerse bondgenoten van Oekraïne. Vasili de Killer, die doorgaans massagevechten organiseert tussen Russische hooligans, steunt de pro- Russische rebellen in Oekraïne. In het vak van zijn Gladiators wappert de vlag van Novorossija, het denkbeeldige thuisland van de etnische Russen in de Donbass. In een interview met een hooliganwebsite noemt hij oud-rebellenleider Igor Strelkov, de man die door velen verantwoordelijk wordt gehouden voor het neerhalen van de MH17, een held: „Een groot commandant.” 
 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.