Motorbendes gaan ondergronds

Print
Motorbendes gaan ondergronds

Afbeelding: ANP

Motorbendes als de Hells Angels en Satudarah gaan ondergronds nu de overheid de clubs steeds strenger aanpakt. Leden dragen minder vaak en opvallend de kenmerkende jassen en emblemen van de bendes, de zogenoemde colours, zodat ze meer onder de radar blijven.

Dat concludeert het Landelijk Informatie en Expertise Centrum, die over de aanpak rapporteert.

De leden van de motorgangs proberen ook buiten zicht te blijven door minder actief te zijn op sociale media en wanneer bendes door gemeenten verbannen worden uit hun clubhuizen verplaatsen de clubs zich naar woonhuizen, horeca of industriepanden.

Katvangers
De politie ziet daarnaast dat klussen voor de bendes worden uitgevoerd door zogenoemde supportclubs en streetgangs, bestaande uit aanhangers die bijvoorbeeld panden op hun naam laten zetten of netwerken voor de bendes. 

,,Zij houden hiermee de motorgangs bewust uit de wind,'' schrijven onderzoekers in een gisteren gepubliceerde monitor. Zo worden er steeds meer schijnconstructies of katvangers gebruikt om buiten het zicht van gemeenten, politie en justitie te blijven.

Confrontaties
Politie en justitie verwachten dat de motorbendes zich de komende tijd via allerlei omwegen meer gaan bemoeien met lokale criminelen die bezig zijn met hennepteelt en synthetische drugs.  

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →