Frankrijk: moord op politieman terreuraanslag

Print
 Frankrijk: moord op politieman terreuraanslag

Afbeelding: ANP

De moord op een Franse rechercheur en zijn vriendin van maandagavond was ,,onmiskenbaar een terreurdaad''. Dat heeft de Franse president François Hollande dinsdagochtend gezegd.

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve sprak eerder op de dag van ,,een verwerpelijke terreuraanslag''. Het met Islamitische Staat verbonden persbureau Amaq verwelkomde de dader maandagnacht al als ,,een strijder van IS''.

Het gaat om de 25-jarige Larossi Abballa, meldt BFM TV. Hij stak de politieman maandag neer voor diens huis in Magnanville, dat even ten westen van Parijs ligt. Vervolgens gijzelde Abballa, die in het naburige Mantes-la-Jolie woonde, diens vriendin en driejarig zoontje. Toen de politie binnenviel en de gijzelnemer doodschoot trof zij ook de vrouw levenloos aan. Het jongetje bleef ongedeerd, al hebben de gebeurtenissen hem niet onberoerd gelaten.

In 2013 werd Abballa volgens de Franse nieuwszender met zeven anderen veroordeeld wegens het voorbereiden van terroristische daden. Ze zouden mensen hebben geronseld voor 'jihadreizen' naar Pakistan. Abballa zat tweeënhalf jaar vast. Op Facebook zou maandagavond op Facebook trouw hebben gezworen aan IS en een aanslag hebben aangekondigd. Hij noemde als doelwitten de politie en gevangenispersoneel, maar ook rappers en journalisten, meldt journalist David Thomson van de Franse radiozender RFI.

Abballa had een uitgebreid strafblad met onder meer vermogens- en geweldsdelicten, bericht BFM TV. Vorig jaar opende hij een eethuisje in Mantes-la-Jolie, wat de indruk kan hebben gewekt dat hij wat opkrabbelde.

Mogelijk had Abballa tijdens zijn criminele carrière rechtstreeks te maken met zijn twee slachtoffers. Rechercheur Jean-Baptiste Salvaing was de tweede man van de recherche van een buurkorps. Zijn partner werkte bij de plaatselijke politie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →