'Dader dubbele moord Frankrijk livestreamde daad'

Print
'Dader dubbele moord Frankrijk livestreamde daad'

Afbeelding: AD

Larossi Abballa, de 25-jarige man die gisteravond in het Franse Magnanville een politiecommandant en zijn vrouw doodde, heeft zijn daad gefilmd. De livestream was dertien minuten lang te zien op zijn facebookaccount, zo melden Franse media. Ook zou Abballa foto's van zijn slachtoffers hebben gepost op het sociale medium.

De beweringen komen onder meer van journalist David Thomson, gespecialiseerd in jihadisme, en zijn opgetekend door BFM TV. Twee Franse officials die zijn betrokken bij het onderzoek naar de dramatische zaak hebben - anoniem - hetzelfde verklaard tegenover persbureau AP. 

In het filmpje is ook het 3-jarig zoontje van het vermoordde echtpaar te zien. Naar verluidt poseert Abballa in de video naast het kind in de zetel en zegt hij dat hij 'nog niet weet' wat hij met hem zal doen. Ook zou hij anderen hebben opgeroepen trouw te zijn aan Islamitische Staat.

De jongen bleef uiteindelijk ongedeerd, maar verkeerde wel in shock toen een speciale interventie-eenheid afgelopen nacht de woning in Magnanville binnenviel en de terrorist doodschoot. Het facebookaccount van Abballa is inmiddels offline gehaald.

DRAMA
Aballa stak politiecommandant Jean-Baptiste Salvaing (42) gisteravond negen keer met een mes toen de man in Magnanville, ten oosten van Parijs, thuiskwam van zijn werk. Daarna drong hij de woning binnen en hield Salvaings vrouw, een administratief medewerkster bij de Franse politie, en hun 3-jarige zoon in gijzeling. 

Tijdens onderhandelingen met de politie zou Abballa ook over IS hebben gesproken. De onderhandelingen liepen op niets uit, waarop de politie een inval deed. Ze troffen het levenloze lichaam van de vrouw aan.

TERREURAANSLAG
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve noemde het drama vanochtend 'een verwerpelijke terreuraanslag'. Ook president François Hollande veroordeelde de daad.

De 25-jarige Abballa was een bekende van de politie en eerder veroordeeld voor diefstallen en geweld. In 2013 werd hij met zeven anderen veroordeeld wegens het voorbereiden van terroristische daden. Ze zouden mensen hebben geronseld voor 'jihadreizen' naar Pakistan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →