Fortuna Sittard: onzekerheid troef

Print
Fortuna Sittard moet morgen bij de KNVB aantonen dat het financieel levensvatbaar is. Maar het tekort van 9 ton dat dit voorjaar werd ontdekt, blijft voor hoofdbrekens zorgen.

Nog een week of twee, dan staat de eerste oefenwedstrijd van Fortuna Sittard tegen SVM Munstergeleen op de agenda. Traditioneel de opening van het seizoen. Maar of de wedstrijd dit jaar doorgaat, is nog maar de vraag. En zo ja, dan wordt het een verrassing hoeveel en welke Fortunezen er komen opdraven. Want niets is op dit moment zo onzeker als de toekomst van Fortuna. Opnieuw. De afgelopen tien jaar kroop de club al meermaals door het oog van de naald. En ook nu gaat het er om spannen. Woensdag moeten de Sittardenaren bij de KNVB aantonen dat Fortuna een gezonde financiële basis heeft. Wat de begroting voor komend jaar betreft gaat die missie zeker slagen, laat de club weten. Maar of dat ook lukt met het tekort van 9 ton waarvoor de club zich dit voorjaar overwacht gesteld zag, is nog steeds zeer onzeker. Interim-manager Paul van der Kraan, oud-directeur van Vitesse, is de afgelopen vijf maanden in de weer geweest om dat gat te dichten.

Want niets is op dit moment zo onzeker als de toekomst van Fortuna. Opnieuw

En hoewel Van der Kraan na zijn aantreden een aantal keren met opbeurende geluiden kwam, dreigt in het zicht van de haven alsnog schipbreuk. De regeling met de schuldeisers valt door een aantal onvoorziene kosten en posten plots toch nog duurder uit dan gedacht. En dat laatste extra bedrag blijkt voor de club een bijzonder lastig te nemen hobbel. Zo lastig dat Van der Kraan vorige week zelfs naar buiten bracht dat hij vreest voor het voortbestaan van de club. Hoewel hij met die uitspraak waarschijnlijk vooral schuldeisers en eventuele financiers onder druk probeerde te zetten, geeft het wel aan hoe precair de situatie bij de club is. Een dag voor de deadline werd er gisteren nog volop gelobbyd en overlegd om de financiering rond te krijgen. Maar met wie en hoeveel geld er nog nodig is, blijft onduidelijk, ook in de kringen rond Fortuna. Lukt het de club niet het gat te dichten, dan zijn de meest voor de hand liggende opties dat de KNVB de proflicentie intrekt, of de club failliet gaat. Een combinatie van beide is uiteraard ook mogelijk. Slaagt Fortuna er vijf voor twaalf toch nog in het benodigde bedrag bij elkaar te hengelen, dan maakt dat allerminst een einde aan de onzekerheid bij de club en de fans.

Lukt het de club niet het gat te dichten, dan zijn de meest voor de hand liggende opties dat de KNVB de proflicentie intrekt, of de club failliet gaat

Allereerst omdat het de beoordeling van de aangeleverde cijfers door de KNVB een ‘aantal weken’ kan duren. Ten tweede omdat onduidelijk is welke financiële ‘offers’ Fortuna moet brengen in ruil voor het dichten van de gaten. Sportief zit de club ondertussen volledig klem. Zo lang er van de KNVB geen groen licht komt, kan de club geen contracten sluiten met nieuwe spelers. Middels ‘mondelinge afspraken’ probeert Fortuna weliswaar spelers aan zich te binden. Maar de vraag is of die, als de onzekerheid blijft voortduren, geen eieren voor hun geld kiezen. De kans dat tegen de tijd dat Fortuna op de spelersmarkt aan de slag kan, de krenten al uit de pap zijn, is bepaald niet ondenkbaar. Waarmee het komend seizoen, mocht Fortuna deze zoveelste storm tóch weer overleven, er financieel en sportief alvast niet erg best uitziet.