Gewonden en arrestaties bij protest Parijs

Print
Gewonden en arrestaties bij protest Parijs

Afbeelding: ANP

Honderden gemaskerde relschoppers zijn dinsdag in Parijs slaags geraakt met de oproerpolitie in de marge van een grote betoging tegen wijzigingen in de arbeidswet. Er zijn zeker 26 gewonden gevallen en vijftien relschoppers zijn gearresteerd bij de ongeregeldheden, meldden Franse media.

De protestmars begon op het Place d'Italie richting het centrum van Parijs. De Eiffeltoren hield de deuren gesloten vanwege de mars. De nieuwe protestdag ontaardde al snel in gewelddadigheden.

Naast de botsingen met de politie en vernieling van allerlei eigendommen moest ook een kinderziekenhuis het ontgelden. Relschoppers gooiden met projectielen zeker vijftien ramen in van het Necker-ziekenhuis gespecialiseerd in de zorg voor zieke kinderen. Het zorgde voor een golf van verontwaardiging op sociale netwerken.

De leider van vakbond CGT, Philippe Martinez, rekende op ,,een enorme opkomst''. Hij zei dat het protest van dinsdag zal aantonen dat ,,de maatschappelijke beweging tegen de regeringsvoorstellen'' niet wegebt.

Vrijdagmorgen spreekt Martinez zijn tegenpool, minister van Arbeid Myriam El Khomri, naar wie de omstreden wet is genoemd. Hij hoopt dat de opkomst van dinsdag zijn positie tegenover de minister sterker maakt. Maandag is de Franse Senaat begonnen de wetswijziging te behandelen. Dat duurt naar verwachting tot 24 juni.

Demonstranten werden met honderden bussen aangevoerd. Tegelijkertijd legde personeel het werk neer bij staatsspoorwegmaatschappij SNCF, die evenwel meldde dat 90 procent van de hogesnelheidstreinen en 70 procent van de gewone treinen gewoon reden. Ondertussen voerden taxichauffeurs actie tegen ongereguleerde concurrenten.

De vakcentrales CGT en Force Ouvrière stellen dat de hervormingen de ontslagbescherming aantasten. De regering en de grotere vakcentrale CFDT zeggen juist dat ze de werkgelegenheid kunnen bevorderen, omdat werkgevers minder bang zullen zijn om personeel aan te nemen. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →