'Knokken zit in Max zijn systeem'

Print
'Knokken zit in Max zijn systeem'

Afbeelding: ANP

De zwaarste tien ronden van zijn leven noemde Max Verstappen zijn gevecht met Nico Rosberg in Canada. De manier waarop Verstappen vierde werd, oogst lof van Jan Lammers en Jeroen Bleekemolen.

,,Talent'', luidt het antwoord van zowel voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers als internationaal topcoureur Jeroen Bleekemolen op de vraag wat Max Verstappen zo goed maakt. Dat is de ultrakorte samenvatting, want er komt uiteraard meer bij kijken.

Bleekemolen heeft het over gevoel, Lammers over verstand, alertheid en vechtlust. ,,Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo werd op het rechte stuk vrij simpel voorbijgereden door Nico Rosberg. Dat was van 'het is niet anders'. Bij Verstappen lag het héél anders'', legt Lammers uit.

Wat Max feilloos deed is de verdedigende actie later maken en fantastisch in de spiegels kijken

,,Je hebt daar variaties om te verdedigen. Je kunt meteen als je het rechte stuk op komt rechts gaan rijden, zodat je weet dat degene achter je er links voorbij probeert te gaan. Wat lastig is aan dat rechts rijden, is dat je van de lijn bent en je banden vuil worden, terwijl je de ander dan van vlak naast je, aan de rechterkant van de baan, naar links moet drukken."

Verstappen koos voor een andere strategie. ,,Wat Max feilloos deed'', doceert Lammers, ,,is de verdedigende actie later maken, anticiperen en fantastisch in de spiegels kijken. Hij zag hem komen, komen, komen... Voordat Rosberg actie ondernam, wist Max precies waar hij zou gaan. Hij gaf hem twee opties: van het gas, of links buitenom passeren. Hij nam Rosberg perfect mee en dwong hem te kiezen: 'prima als je er langs wil, maar alleen buitenom met minimale ruimte'. Hij stuurde hem gewoon."

Lammers zag de race in de studio van Ziggo Sport na zelf te hebben geracet - en gewonnen - op Spa Francorchamps ter voorbereiding op de wedstrijd die hij zaterdag met prins Bernhard van Oranje junior rijdt in het voorprogramma van de race die Lammers in 1988 won: de 24 Uur van Le Mans.

Jeroen Bleekemolen was zondag al in Le Mans. ,,Voor de technische keuring. Daarna ben ik snel een kroegje ingelopen waar de race op stond. We hebben met een internationaal, onbevooroordeeld gezelschap gekeken, met veel mensen met verstand van racen. Allemaal waren ze onder de indruk. Vaak zie je iemand te hard verdedigen in zo'n situatie en dan vliegt-ie eraf. Nu ging Rosberg eraf."

Bij Max gaat het de eerste keer dat hij iets doet, gelijk goed. Hij beheerst het spel perfect

 
Het is volgens Bleekemolen, ook Le Mans-winnaar en meervoudig kampioen in de Porsche Supercup en American Le Mans Series, iets wat in Verstappens systeem zit. Maar mechanisch is het niet, het is gevoel: ,,Normaal rij je elke keer hetzelfde rondje en weet je precies waar je moet remmen. Maar in een duel is het anders. Dan moet je van de lijn en is het een spelletje van wie het laatst remt. Bij Max gaat het de eerste keer dat hij dat doet, gelijk goed. Hij beheerst dat spel perfect."

Het is, zegt Lammers, iets wat je mensen zou willen leren. ,,Maar niet iedereen heeft die rust en kalmte die Max heeft." Het was volgens het boekje, maar niet zo makkelijk als het klinkt: ,,Sommige coureurs hebben het boekje niet eens." Dat Verstappen goed kan inhalen, draagt volgens Lammers bij aan zijn sterke verdediging. ,,Want je hebt dan het inlevingsvermogen te bedenken wat een ander gaat doen."

Eenzelfde trucje gebruikte Verstappen in Barcelona, waar hij won door Kimi Räikkönen van zich af te houden door zich op de laatste bochten voor start/finish te focussen. Lammers meent dat Rosberg er in Canada misschien iets op had moeten bedenken.
 

Wat Max laat zien, is net een stap verder dan wat andere coureurs doen

,,Rosberg had hem moeten pakken", vindt ook Bleekemolen. In het kroegje in Le Mans werd door zijn gezelschap van coureurs 'met verbazing' naar Verstappen gekeken: ,,Wat Max laat zien, is net een stap verder dan wat andere coureurs doen."

Bleekemolen noemt Verstappens optredens 'nu al uitzonderlijk'. ,,In de Formule 1 rijden heel goede coureurs, maar er is, altijd al, een select clubje dat exceptioneel is. Denk aan Ayrton Senna, Alain Prost. Nu heb je Sebastian Vettel, Fernando Alonso, dat soort namen. Max is ook zo iemand."