Hongarije begint met zege op Oostenrijk

Hongarije heeft dinsdagavond op het Europees kampioenschap voetbal de confrontatie met buurland Oostenrijk gewonnen (2-0). Oostenrijk kreeg in Bordeaux als favoriet de beste kansen, maar Hongarije was trefzekerder.
Print

Ádám Szalai bracht de Hongaren na rust door een effectieve en snelle een-twee met László Kleinheisler op voorsprong. De Franse scheidsrechter Clément Turpin stuurde even later de Oostenrijkse verdediger Aleksandar Dragovic met zijn tweede gele kaart van het veld. Met tien man slaagde Oostenrijk er niet meer in om de Hongaarse verdediging te kraken. De Hongaarse invaller Zoltán Stieber counterde in de slotfase naar de eindstand.

Oostenrijk en Hongarije stonden dinsdag voor de 138e keer tegenover elkaar maar hun laatste ontmoeting in een eindronde was 82 jaar geleden. Al na dertig seconden was Oostenrijk dichtbij de openingstreffer. Middenvelder David Alaba van Bayern München passeerde de Hongaarse doelman Gábor Király (40), die dinsdag een record brak als oudste EK-speler ooit, maar trof de paal.

De kalende sluitpost in zijn kenmerkende grijze joggingbroek toonde later in de wedstrijd dat hij het keepen nog niet is verleerd. Király hield zijn ploeg prima in de wedstrijd bij pogingen van onder meer Zlatko Junuzovic.

Hongarije kwam in de tweede helft snel op voorsprong. Oostenrijk leek zich nog te herstellen maar een doelpunt van Martin Hinteregger werd afgekeurd omdat er de overtreding van Dragovic aan vooraf was gegaan. De verdediger van Dinamo Kiev haalde uit en raakte het been van Tamás Kádár (oud-speler van Roda JC) en kreeg van de arbiter zijn tweede gele kaart.