Wilmots lacht om kritiek op tactiek

Print
Wilmots lacht om kritiek op tactiek

Afbeelding: ANP

Marc Wilmots ligt zwaar onder vuur na de 2-0 nederlaag op het EK tegen Italië. De Belgische bondscoach reageert op de kritiek van Courtois, de mindere wedstrijd van De Bruyne en de eerste tegengoal.

Wilmots heeft naar eigen zeggen gesproken met Thibaut Courtois, die na de wedstrijd kritiek uitte. "Ik denk dat gewoon een antwoord is in de hitte van de strijd. Courtois zei ook dat hij het niet over mij had.” Ook met Nainggolan heeft Wilmots al gesproken, na het wegwerpgebaar van Nainggolan na zijn wissel. “Dat was niet richting mij, vertelde Radja.”

De bondscoach had het ook over de eerste tegengoal. “Die tegengoal hebben we zeker vijf keer bekeken vooraf op video. Volgens mij had de centrale verdediger (Alderweireld, nvdr) die bal moeten hebben.”

Volgens Wilmots mankeerden de Rode Duivels grinta en agressiviteit. De Italianen liepen ook meer. “Als je minder kwaliteit hebt, loop je meer. Dat is ook hun verdienste. Maar heb je gezien hoe wij druk gezet hebben op Buffon? Zo hebben we zeker vijf ballen veroverd. Daar was op geoefend op training. We worden echter gepakt op één lange bal over veertig meter.”

Me afbranden op één wedstrijd is wat makkelijk

Wilmotsj antwoordt ietwat geprikkeld op de kritiek die nu is ontstaan rond hem. “De buitenlandse pers heeft me vier jaar geloofd. Me afbranden op één wedstrijd is wat makkelijk. Ik moet een beetje lachen met kritiek op de tactiek. Kijk eens naar de eerste dertig minuten. We hebben twee à drie tactische variaties die we kunnen gebruiken tijdens de wedstrijd.”

Wilmots begrijpt de frustratie bij de supporters na de wissel van Nainggolan. “Ik kan begrijpen dat het publiek me uitfloot toen Nainggolan eraf gehaald werd. Maar ik moest kiezen tussen hem of Fellaini. Ik heb meermaals het systeem gewijzigd om een oplossing te vinden. Ik wilde met Witsel blijven spelen en vond dat we de kopkracht van Fellaini nog nodig hadden."

De bondscoach zag ook dat De Bruyne niet zijn beste wedstrijd speelde. “Hij was niet gelukkig in zijn acties, maar speelde Lukaku wel vrij voor die grote kans. Dat moet je doen op topniveau.”

We hebben een veldslag verloren, geen oorlog

Wilmots kan het slechte begin van de Rode Duivels op het EK nog wel relativeren. ,,We hebben een veldslag verloren, geen oorlog. We zijn nu vier jaar samen aan een project aan het werken, het kan toch niet dat alles na een wedstrijd slecht is. In mijn ogen was een gelijkspel zeker verdiend geweest.''

Wilmots kreeg vooral veel kritiek omdat hij zijn vedetten liet spelen op posities die ze niet gewend zijn. Toch is hij niet van plan veel veranderingen door te voeren voor het tweede pouleduel zaterdag tegen Ierland. ,,We hebben geen vier jaar gewerkt om alles zo maar ineens om te gooien. Onze basis en ons systeem staan er. Uiteraard sluit ik niet uit dat ik hier en daar een positiewissel doorvoer. Het is tegen de Ieren ook een volledig andere wedstrijd dan tegen de Italianen.''