Brazilië ontslaat bondscoach Dunga

Print
Brazilië ontslaat bondscoach Dunga

Afbeelding: AFP

De Braziliaanse voetbalbond heeft bondscoach Dunga ontslagen. Dat besluit volgt op de vroegtijdige uitschakeling van het Braziliaanse elftal op de Copa América.

Hoewel de 'Goddelijke Kanaries' met 7-1 wonnen van Haïti, zorgde het gelijkspel van 0-0 tegen Ecuador en de 1-0-nederlaag tegen Peru ervoor dat de vijfvoudig wereldkampioen de groepsfase van het Zuid-Amerikaanse kampioenschap niet overleefde.

De 52-jarige Dunga was tussen 2006 en 2010 al eens bondscoach van de Seleção. Na het WK in Zuid-Afrika werd de coach ontslagen, omdat Brazilië bij dat toernooi niet verder kwam dan de kwartfinales. Het Nederlands elftal was destijds te sterk voor de Zuid-Amerikaanse ploeg (2-1).

Dunga keerde terug als bondscoach na het WK van 2014. Hij volgde Luiz Felipe Scolari op, die na het dramatisch verlopen toernooi in eigen land vertrok. Door opeenvolgende nederlagen tegen Duitsland (1-7) en Nederland (0-3) eindigde Brazilië op de vierde plaats. Hij ondertekende toen een contract voor vier jaar, tot en met het WK van 2018 in Rusland.

Het fiasco op de jubileumeditie van de Copa América, die in de Verenigde Staten wordt afgewerkt, kost Dunga, die zelf 91 keer voor het Braziliaanse team uitkwam, nu de kop. De bond stuurde met de coach ook zijn hele technische staf weg. De beoogde nieuwe bondscoach is Tite, nu nog trainer van Corinthians.