Plofkip beter voor milieu dan scharrelkip

Print
Plofkip beter voor milieu dan scharrelkip

Afbeelding: ANP

Daar sta je dan, vol goede bedoelingen en met je boodschappenkar voor de schappen. Wordt het kip, vis of vlees? Je gunt zo’n beestje het beste, maar de keurmerken buitelen over elkaar heen. Hoe zit dat precies? Vandaag aflevering 1: kip


De biologische pluimveehouderij van Marcel Groot huist aan de rand van Tuitjenhoorn. Twee stallen met elk vijfduizend kippen. Hoewel ze aardig vol zitten, ziet het er ‘natuurlijk’ uit. De kippen lopen op stro en in de lente en zomer hebben ze een uitloop naar buiten. 
In plaats van zes weken, zoals bij de plofkip het geval is, leven de bio-kippen van Groot gemiddeld tien weken. 
Ook zitten er tien kippen op één vierkante meter, in plaats van twintig. 
Daarom hebben zijn kippen het Beter Leven-keurmerk met drie sterren van de Dierenbescherming. „Qua dierenwelzijn doe je met deze kip een grote stap vooruit”, zegt Groot. „Maar”, erkent hij, „qua milieu doe je een stap terug.” Wat? Zijn scharrelkippen slecht voor het milieu? 

Tja, zijn kippen leven langer. Daardoor hebben ze meer voer nodig en verbruiken ze meer energie, legt Groot uit. 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →