Gevaar is goed voor kinderen

Print
Gevaar is goed voor kinderen

Afbeelding: MGL

Helikopterouders. Ze bestaan: ouders die hun kind het liefst overal willen volgen. Vooral helikoptermoeders bemoeien zich extreem met hun zoon of dochter. Dat doet eerder kwaad dan goed.


Alleen naar school fietsen was er voor Amber (11) niet bij. Veel te gevaarlijk vond haar moeder. Tot ze op een dag naar de middelbare school ging en haar moeder haar alleen naar de andere kant van de stad moest laten fietsen. Gek werd ze bij het idee dat haar kind door het verkeer moest. 

En terecht, want het meisje had nooit eerder alleen gefietst en ineens moest ze de drukste wegen oversteken. Daarom plaatste haar moeder een chip in Ambers rugzak waardoor ze haar tocht op haar telefoon kon volgen. 

 Ik spijbelde vroeger ook en stond dan stiekem te roken of jongens te zoenen

Laura (17) heeft niet zo’n moeder, maar wel zo’n school. Ze doet dit jaar eindexamen op een lyceum, waar ouders direct een e-mail ontvangen wanneer hun kind te laat is of spijbelt. Zowel Laura als haar ouders worden er gek van, zeggen ze. Laura’s moeder Titia: „Ik wil niet weten dat ze te laat is. Dat is haar verantwoordelijkheid. Ik spijbelde vroeger ook en stond dan stiekem te roken of jongens te zoenen. Ik moet er niet aan denken dat mijn ouders dat wisten.” 

Niet alleen absenties worden gedeeld, ook alle cijfers. Met ‘Magister’ hebben ouders toegang tot de cijferlijst. Het systeem is niet ingevoerd om de leerlingen dwars te zitten, het is bedoeld voor volwassenen die meer controle over hun kind willen. 
Laura: „Ik heb vrienden van wie de ouders elke dag hun cijfers controleren en die geen stap mogen zetten zonder dat hun ouders weten waar ze zijn. Die doen dus alles stiekem. Het is schijnveiligheid. Als je dochter zegt: ‘Ik ga naar iemand toe voor Netflix, dan zijn er ouders die denken dat je tv kijkt terwijl je in werkelijkheid iets doet waar je een voorbehoedsmiddel voor nodig hebt, zeg maar.” 

Hoe kwetsbaarder je kind, hoe meer gevaren je ziet. Ze kunnen verdwalen, worden aangereden of door een kinderlokker worden aangesproken. Toch moet elk kind leren met gevaren om te gaan. En elke leeftijd kent zijn gevaren: fietsen ze veilig naar school dan zijn er wel weer xtcverkopers met vervuilde pillen. 

 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →