Duitsers royaal op vakantie in Nederland

Print
Duitsers royaal op vakantie in Nederland

Afbeelding: ANP

Het meeste geld dat door buitenlandse toeristen in Nederland wordt besteed, komt van Duitse vakantiegangers, dagjesmensen en zakenreizigers. In 2015 gaven zij 4,9 miljard euro uit, op een totaal van 10,2 miljard euro dat toeristen in Nederland besteedden. Jaarlijks vieren een kleine vier miljoen Duitsers in Nederland vakantie.

 

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt woensdag dat na de Duitsers ook Belgen veel in Nederland besteden, hoewel ze op geruime afstand volgen. Vorig jaar gaven ze 1,4 miljard euro in ons land uit, ruim 13 procent van de totale bestedingen. Toeristen uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk en Italië volgen in het lijstje met uitgaven.

Duitsers geven het meeste uit in Nederland, maar andersom trekken Nederlanders ook het vaakst hun portemonnee in Duitsland. In 2015 gaven ze ruim 3,4 miljard euro uit in het buurland. Ook België is voornamelijk bij Nederlandse dagjesmensen in trek. Jaarlijks wordt in totaal bijna 1,5 miljard euro uitgegeven tijdens een bezoek aan de zuiderburen.

Het CBS meldt daarnaast dat Nederlanders tijdens buitenlandse vakanties in totaal veel meer uitgeven dan buitenlandse toeristen in ons land doen. Dit verklaart volgens het CBS een groot handelstekort bij het reisverkeer. Nederlanders besteedden vorig jaar bijna 16 miljard euro in het buitenland, terwijl buitenlanders in Nederland 'slechts' 10 miljard euro uitgaven.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →