Veel verkeerde declaraties, weinig fraude

Print
Veel verkeerde declaraties, weinig fraude

Afbeelding: ANP

505 miljoen euro is er in 2015 aan onterechte zorgdeclaraties geconstateerd. Daarvan is 485 miljoen euro al teruggevorderd of gecorrigeerd. In 2 procent van alle onterechte declaraties ging het om fraude, de rest is een vergissing. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) woensdag op basis van de inventarisatie over 2015.

 

Het teruggevorderde bedrag ligt 36 miljoen hoger dan in 2014, onder meer door slimmere en betere controle. De fraude is iets minder dan het jaar daarvoor, meldt ZN.

In totaal werd er in 2015 voor 20 miljoen euro aan fraude ontdekt, de eerder genoemde 2 procent. Bij meer dan de helft daarvan, 11,1 miljoen euro, was aantoonbaar fraude vastgesteld. Bij de rest kon het vermoeden niet bewezen worden of ging het om een administratieve fout van een zorgaanbieder.

In vergelijking met 2014 is er voor 7,6 miljoen euro minder aan fraude vastgesteld. In de meeste gevallen gaat het om fraude met het persoonsgebonden budget (pgb)

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →