Brussel: opname vluchtelingen te traag

Print
Brussel: opname vluchtelingen te traag

Afbeelding: ANP

De EU-lidstaten hebben de afgelopen vier weken 2280 vluchtelingen uit met name Griekenland en Italië opgenomen, een bijna-verdubbeling in een maand. Dit is een positief teken, maar het gaat nog te langzaam, vindt Brussel.

Dit zei EU-commissaris Dimitri Avramopoulus (Migratie) woensdag bij een presentatie van de stand van zaken in de vluchtelingencrisis. De ruim 2000 mensen zijn geïdentificeerd en geregistreerd. Ook hebben ze een nationaliteit waarmee ze meer dan 75 procent kans op een asielvergunning hebben in de lidstaat die ze opneemt.

Het akkoord tussen EU en Turkije, dat vluchtelingen uit Griekenland terugneemt, heeft geleid tot een sterke afname van de stroom bootvluchtelingen van Turkije naar Griekenland: van dagelijks 1740 tot sinds 1 mei gemiddeld 47. Voor elke teruggenomen vluchteling nemen de EU-lidstaten één Syriër uit Turkije over. Tot nu toe zijn op die manier 511 Syrische vluchtelingen in de EU terechtgekomen.

De stroom die via de centrale route een poging waagt Italië te bereiken, trekt daarentegen weer aan. De afgelopen vier weken waren het er 14.852. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →