Knap herstel Slowakije tegen Rusland

Print
Knap herstel Slowakije tegen Rusland

Afbeelding: EPA

Slowakije heeft zich op het EK voetbal knap hersteld van de wanprestatie in de eerste groepswedstrijd tegen Wales (1-2). In Lille klopte de ploeg van bondscoach Jan Kozák het teleurstellende Rusland met 2-1.

Beide wonderschone Slowaakse doelpunten vielen in de eerste helft. De eerste kwam van de voet van Vladimir Weiss, de tweede van uitblinker Marek Hamsik. Ruim tien minuten voor tijd maakte invaller Denis Gloesjakov met een kopbal de aansluitingstreffer. Verder liet Slowakije het niet komen.

Rusland begon tam aan het duel. Pas halverwege de eerste helft kwam er bij vlagen wat lijn, passie en beweging in het Russische spel. Dat leverde kansen op voor Artem Dzyuba en oud-Feyenoorder Fedor Smolov. Het openingsdoelpunt viel echter onverwacht aan de andere kant.

Na een schitterende pass van Marek Hamsik zette Vladimir Weiss na dik een half uur twee Russische verdedigers op het verkeerde been en passeerde doelman Igor Akinfejev met een onhoudbare inzet. Een mentale opdoffer voor Rusland. Nog harder kwam de dreun aan die Hamsik kort voor de rust uitdeelde. De Slowaak, aanvoerder van het Italiaanse Napoli, schoot schitterend raak.

In de tweede helft van het niet al te hoogstaande duel probeerde Rusland de aansluitingstreffer te forceren. Er zat echter te weinig creativiteit in het aanvalsspel. In de slotfase bracht invaller Denis Gloesjakov met een kopbal alsnog de spanning terug. In de hectische slotfase bleef Slowakije met moeite op de been.

Het eerste duel van Rusland tegen Engeland (1-1) eindigde met rellen op de tribunes. Woensdag bleef het rustig in het publiek.