Oud-politicus mogelijk gelinkt aan verdwijning Maddie

Print
Het politieteam dat onderzoek doet naar de verdwijning van het Britse meisje Madeleine McCann bekijkt of journalist en politicus Clement Freud daar iets mee te maken had. De - inmiddels overleden - man zou jarenlang jonge meisjes hebben misbruikt.

In de documentaire Exposure: Abused and Betrayed - A Life Sentence, die de Britse krant The Independent al bekeek, vertellen twee vrouwen over hun slechte ervaringen met Clement Freud, voormalig lid van het Britse parlement. Hij betastte hen en verrichtte ook andere onzedelijke handelingen bij hen. De twee waren nog erg jong toen het gebeurde. 

Op basis van die informatie bekijkt de Britse politie nu of hij in verband kan worden gebracht met de verdwijning van Madeleine McCann in 2007. De inmiddels overleden en geridderde journalist en politicus had een vakantiehuis in het resort in Praia da Luz, de plek waar Maddie verdween. Hij ontmoette de ouders van het meisje in de weken na haar verdwijning en bood hen hulp per telefoon en e-mail. Volgens zijn familie was Freud echter niet in Portugal ten tijde van de verdwijning. 

Sylvia Woosley, een van de twee vrouwen en nu in de 70, wilde door mee te werken aan de documentaire schoon schip maken met haar verleden. ,,Ik wil gewoon de dingen helder maken voordat ik sterf...ik wil doodgaan met een schoon geweten", vertelt ze. ,,Omdat ik zo hard voor mezelf ben geweest en mezelf zoveel keer heb proberen te verwoesten. Maar je kunt de waarheid niet voor eeuwig begraven, die moet gehoord worden."

Woosley werd vanaf haar tiende regelmatig misbruikt door Freud, bij wie ze vijf jaar in huis woonde. De tweede vrouw, die anoniem wil blijven, werd op 11-jarige leeftijd voor het eerst door hem misbruikt. Zijn vrouw, die 58 jaar met hem getrouwd was, wist naar eigen zeggen al die tijd van niets. In reactie op de documentaire zei ze: ,,Ik ben geschokt, diep bedroefd en bied mijn oprechte excuses aan voor wat er met deze vrouwen is gebeurd. Ik hoop van harte dat ze nu wat rust krijgen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →