Öztürk in verdediging om vastgoeddeal

Print
Kamerlid Selçuk Öztürk kocht in 2011 een voormalig zorgcomplex van Daelzicht in Swalmen dat hij verbouwde tot hotel Asselt. Een vastgoeddeal die vraagtekens oproept en nu onderwerp is van onderzoek.

De onderhandelingen zijn medio december 2010 zo goed als afgerond. Selçuk Öztürk, dan nog raadslid voor de PvdA in Roermond, heeft aan de onderhandelingstafel bedongen dat hij via een vennootschap zorgcomplex Huize ‘t Veld aan de Oude Baan in Swalmen voor een bedrag van 510.000 koopt van de stichting Daelzicht. Hij wil er een driesterrenhotel van maken, met zo’n dertig kamers. Waar voor de zorginstelling de geïsoleerde ligging een van de redenen is om het complex af te stoten, ziet Öztürk wel mogelijkheden op deze landelijke plek, nabij het pittoreske Asselt. Naast het hotel moeten ook een restaurant en een hamam komen, een Turks badhuis. 

INBRAAK
Daelzicht tekent op 16 december 2010 de koopovereenkomst. Öztürk doet dat pas op 13 januari 2011, maar in de tussentijd is de boel volledig op zijn kop gezet. Letterlijk en figuurlijk. Er is ingebroken in het complex. De daders hebben flink huisgehouden. 
Er zijn leidingen uit het plafond getrokken, de brandblusinstallatie is vernield en de centrale verwarming is kapot. Navraag bij de eerder dit jaar opgestapte leden van de raad van bestuur Jenny Buijks en Jan Valkenborgh leert dat Daelzicht aangifte doet en de zaak bij de verzekeraar neerlegt. Öztürk stelt dat door de inbraak voor 295.000 euro aan schade is aangericht, zo meldde NRC gisteren. De krant spreekt van een „verdachte onroerendgoedtransactie”. De verzekeraar van Daelzicht komt op een aanzienlijk lager bedrag uit: het pand zou door de schade 65.266 euro in waarde zijn verminderd. Uiteindelijk komen beide partijen overeen om 110.000 euro van de verkoopprijs af te trekken, waardoor Öztürk de twee panden van het complex aan de Oude Baan verwerft voor 400.000 euro. Overigens verkoopt hij dezelfde dag één van die gebouwen als woonhuis meteen door voor 225.000 euro. 

Zorgaanbieders die vastgoed verkopen, moeten deze transacties melden bij het College Sanering Zorginstellingen. Dit onder het ministerie van Volksgezondheid vallende toezichtsorgaan moet onder meer nagaan of sprake is van een marktconforme prijs. De extra check dient als waarborg tegen verspilling van zorggelden. Het college keurt de aanvankelijke prijs van 510.000 euro goed, maar trekt aan de bel als uit de verkoopakte blijkt dat er maar vier ton voor het complex is betaald. Daelzicht en de bij de transactie betrokken notaris hadden dit vóór het passeren van de akte moeten melden.REGELS
Het college vraagt opheldering over de prijsverlaging en wil weten waarom die niet conform de regels is gemeld. 
Daelzicht biedt daarop excuus aan en vraagt het college om alsnog akkoord te gaan en af te zien van nietigverklaring, een van de mogelijke maatregelen in dit soort gevallen. Na uitleg over de redenen voor de prijsverlaging gaat het college uiteindelijk toch akkoord met de verkoopprijs van vier ton.

NRC stelt dat Öztürk de panden tegen een „opmerkelijk lage prijs” mocht kopen. De voormalige Daelzichtbestuurders Jenny Buijks en Jan Valkenborgh laten via hun advocaat Peter Schouten weten dat de transactie „op alle punten het volle daglicht kan verdragen”.
 
Huidig interim-manager Nettie Saarloos neemt de deal mee in de al lopende onderzoeken naar mogelijk onoirbare zaken bij Daelzicht. NRC meldde twee weken geleden dat er jarenlang sprake zou zijn geweest van vriendjespolitiek bij de zorginstelling. Bevriende ondernemers zouden door de bestuurders lucratieve opdrachten zijn toegespeeld. In afwachting van die onderzoeken onthoudt Saarloos zich van commentaar op de transactie met Öztürk. REACTIE OZTURK
Selçuk Öztürk zegt zuiver te hebben gehandeld. Hij voelt zich slachtoffer van een poging tot karaktermoord. De Roermondenaar, voormalig Kamerlid voor de PvdA en nu actief voor de Beweging Denk, zag de bui al hangen na vragen van media over zijn zakelijke activiteiten in het verleden. 

De media kregen een gepeperde brief van zijn advocaat waarin hij alvast een schadeclaim in het vooruitzicht stelde. 
Met een filmpje op internet kozen Öztürk en zijn partijgenoten van Denk, onder wie fractievoorzitter Tunahan Kuzu en Sylvana Simons, nadrukkelijk voor de tegenaanval. Ze haalden uit naar de media die ze „de vierde macht van Nederland” noemden. Denk boekt succes en dat is tegen het zere been van de „gevestigde orde”. Het graven in het verleden van Öztürk is in hun ogen een poging van die gevestigde orde om Denk te dwarsbomen. „Sommige media functioneren als poortwachters van de gevestigde orde en zullen alles doen om personen die niet meedoen met het spel van de gevestigde orde zwart te maken”, reageerde Denk op haar website op de publicatie in NRC. 

Denk zegt als „één blok” achter Öztürk te staan. De Roermondenaar zelf laat weten onafhankelijke onderzoeken naar de gang van zaken bij de aankoop van het hotel en de opdrachtverwerving bij zorginstelling Reinaerde (zie kader rechtsboven) toe te juichen. Zijn handelwijze is „altijd zuiver” geweest. Öztürk stelt dat niet hij maar juist de advocaat van Daelzicht met het voorstel is gekomen om de prijs voor het zorgcomplex met een ton te verlagen. Het Roermondse Kamerlid, dat van 1998-2013 raadslid voor de PvdA was, heeft zijn zakelijke activiteiten overigens na zijn vertrek naar Den Haag in 2012 op afstand gezet via een stichting Administratiekantoor. 

Reageren? hans.goossen@mgl.nl 
 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje