Orlando-schutter sms'te vrouw tijdens aanval

© anp

Omar Mateen, de schutter van het bloedbad in Orlando, heeft tijdens de schietpartij sms-berichten uitgewisseld met zijn echtgenote. Dat meldt een politiefunctionaris aan CNN.

ANP

Zo'n twee uur nadat hij het eerste schot had gelost in een homoclub, verschanste Mateen zich in een toiletruimte. Daar sms'te hij zijn vrouw, Noor Salman, om te vragen of zij het nieuws had gezien. Salman antwoordde even later met het bericht dat ze van hem hield.

Ook zou ze Mateen enkele malen hebben gebeld tijdens zijn aanval. Het nieuws van de schietpartij was toen al bekend. Mogelijk realiseerde Salman zich toen dat haar man de dader was, aldus een andere betrokken diender.

De autoriteiten meldden dat de vrouw tegengestelde verklaringen heeft gegeven over wat zij wist van de plannen van Mateen in de uren voor de moordpartij. Salman vertelde rechercheurs onder meer dat haar echtgenoot in de week voor de aanval duizenden dollars uitgaf, onder andere aan de wapens die hij gebruikte voor zijn moordpartij.

Dinsdag berichtte de Amerikaanse zender NBC dat Salman tegen de FBI heeft gezegd dat zij haar man van zijn aanval af probeerde te houden.

Mateen opende in de nacht van zaterdag op zondag het vuur in de homonachtclub Pulse in Orlando. Behalve de 49 doden vielen er 53 gewonden. De politie schoot Mateen dood.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal