Sanders zet campagne op lager pitje

© anp

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders geeft zijn strijd voor de Democratische nominatie nog niet op. Wel zal hij zijn campagne niet langer richten op het verslaan van zijn Democratische rivale Hillary Clinton, maar op het voorkomen van een presidentschap van de Republikeinse kandidaat Donald Trump. Dat vertelde de senator uit Vermont donderdagavond (lokale tijd) in een videoboodschap gericht aan zijn aanhangers.

ANP

Sanders zei in de zeer nabije toekomst een rol te gaan spelen in de strijd tegen Trump, maar gaf verder geen details. Ook sprak hij geen expliciete steun uit voor Clinton's kandidatuur en zei hij dat het verslaan van Trump niet zijn enige doel is. Sanders streeft daarnaast naar een hervorming van de Democratische Partij. ,,De revolutie moet doorgaan''. Als het aan hem ligt krijgt zijn partij tijdens de Democratische conventie in juli ,,het meest progressieve programma in de geschiedenis van de partij''.

Sanders blijft campagne voeren om zo Hillary Clinton onder druk te zetten bepaalde beleidspunten over te nemen en steun te verkrijgen voor hervormingen van het Democratische nominatieproces.

Tot verrassing van velen wist Sanders 22 van de 56 voorverkiezingen te winnen, waarmee hij ruim 1832 gedelegeerden achter zich kreeg. Clinton won er 2219. Met de steun van 164 zogenoemde supergedelegeerden wist zij de absolute meerderheid van 2383 binnen te halen.

Eerder op de avond maakte de campagneleider van Sanders op MSNBC bekend dat de politicus niet langer uit is op zoveel mogelijk supergedelegeerden. Deze partijbonzen kunnen in theorie op de partijconventie nog van kandidaat wisselen, waarmee ze de laatste mogelijkheid voor Sanders vormden om alsnog de nominatie binnen te slepen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal