'Verdachte van moord Cox is lone wolf met problemen'

© ad

De man die ervan verdacht wordt gisteren de Britse politica Jo Cox neergestoken te hebben, was erg op zichzelf en had psychische problemen. Dat melden Britse media. Hij is momenteel de enige verdachte in de zaak.

AD

De 52-jarige Thomas (Tommy) Mair, die gisteren kort na de aanval werd gearresteerd, zou hulp hebben gekregen van een psychiater en nam medicijnen. Volgens zijn jongere broer Scott had hij een verleden van psychische problemen.Scott vertelde aan de Britse krant The Telegraph: ,,Ik heb moeite om te geloven wat er is gebeurd. Mijn broer is niet gewelddadig en helemaal niet zo politiek betrokken. Ik weet niet eens op wie hij stemt."Buren van Mair zijn geschokt. Een buurvrouw liet gistermiddag weten: ,,Hij liep vanochtend langs mijn huis en zei hallo zoals altijd. Het is een rustige jongen die op zichzelf is. Hij is erg behulpzaam en helpt mensen in de buurt met hun tuinen. Hij heeft mij al een aantal keren geholpen de heg te knippen."Nooit problemenZe vervolgt: ,,Hij woont hier al 40 jaar en had nooit problemen. Hij schreeuwde wel eens naar kinderen in de buurt als ze bij zijn huis speelden, maar dat is best normaal." Mair woonde een tijd lang samen met zijn oma, totdat die 20 jaar geleden overleed.Hij had een abonnement op het Zuid-Afrikaanse tijdschrift S.A. Patriot, dat de apartheid steunt. Volgens ooggetuigen riep Mair ,,Britain First'' tijdens de aanval. Dat is de naam van een radicaal-rechtse, nationalistische partij. Mair had geen werk, maar deed wel regelmatig vrijwilligerswerk. In 2011 vertelde hij aan een regionale krant: ,,Al mijn problemen worden lichter door het doen van vrijwilligerswerk. Het huis uit gaan en nieuwe mensen ontmoeten is goed, maar in mijn ogen is het nog belangrijker om zwaar en nuttig werk te doen." Hij besloot: ,,Voor mensen voor wie fulltime betaald werk niet mogelijk is, biedt vrijwilligerswerk een goed sociaal en therapeutisch alternatief."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal