Meisje geboren na reddingsactie marinefregat

© ad

Bij de reddingsactie van 244 vluchtelingen door het Nederlandse marinefregat Zr. Ms. Van Amstel is gisteravond een baby geboren. De Eritrese moeder was samen in de buurt van Kreta van een zinkend schip uit zee gehaald.

AD

Het meisje heeft de naam Gelila gekregen. Dit betekent volgens haar moeder 'from the ocean'. Volgens kapitein-luitenant ter zee Dick van der Neut is het kindje fragiel, maar moeder en kind maken het goed.De vluchtelingen werden zo'n 75 mijl ten Zuidwesten van Kreta gespot door een vliegtuig van de Italiaanse kustwacht. De Van Amstel was op dat moment al onderweg naar Italië met 197 vluchtelingen die eerder die dag van een zinkend schip waren gered. GezonkenDe marine kwam geen moment te vroeg, want nadat alle opvarenden waren gered zonk het bootje naar de bodem van de zee. De vluchtelingen vertelden dat ze al 18 dagen op zee dobberden en enkele tussenstops hadden gemaakt om andere anderen op te pikken. Vier vluchtelingen waren er zo slecht aan toe dat ze moesten worden opgenomen in de ziekenboeg met uitputtings- en uidrogingsverschijnselen. Alle 441 mensen zijn in Sicilië aan land gebracht.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal