Autodief probeerde te vluchten na dodelijk ongeluk

© ad

© ANP

© ANP

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Een gezochte autodief heeft het leven van een gezin uit Stolwijk verwoest. De man, die ook werd gezocht voor bedreiging, ramde de wagen van het gezin en probeerde daarna er vandoor te gaan. Kleuter Lennart (4) overleefde het niet.

AD

Vanochtend, even na half tien. Leo (38) en Anita van Haaften (40) checken uit bij bungalowpark Wolferswoud in Zelhem. Het stel uit het dorp Stolwijk, onder Gouda, gaat weer naar huis. Met kinderen Lennart (4) en Anne (3) vierden ze een weekje vakantie in een huisje in de bossen. ,,Ik gaf Lennart bij het uitchecken nog een snoepje", vertelt Ilse Janssen, eigenaresse van het bungalowpark. ,,Hij was zo vrolijk. Ze vertelden dat ze een hele leuke week hadden gehad."

De dader wilde de benen nemen, maar gelukkig konden ze hem snel oppakken

De familie rijdt het park af. Nog geen twee minuten later gaat het helemaal mis. Op de provinciale weg haalt een witte Volvo een voorligger in. Het gezin Van Haaften, dat uit de tegengestelde richting komt, kan niet uitwijken: de twee auto's klappen frontaal op elkaar. Door de klap belandt de auto van Leo en Anita in een greppel. Kleuter Lennart, die op een opzetzitje op de achterbank zat, overlijdt. Leo is zwaargewond, net als dochtertje Anne. Moeder Anita komt er zonder veel kleerscheuren van af. In shock moet ze toezien wat haar gezin is overkomen.

,,De dader stapte redelijk ongeschonden uit zijn auto", vertelt Jolanda Campen, die bij de plek des onheils woont. ,,Hij wilde de benen nemen, maar gelukkig konden ze hem snel oppakken." De veroorzaker van het ongeluk, een 38-jarige Doetinchemmer, had kort daarvoor de Volvo gestolen. Volgens de politie kreeg hij rond kwart over negen ruzie met iemand die bij hem thuis op bezoek was. ,,Hij bedreigde zijn bezoeker en ging er vervolgens met de auto van die persoon vandoor", vertelt politiewoordvoerder Esther Naber. BedreigingWat zich precies bij de woning van de autodief heeft afgespeeld, is onduidelijk. Wel staat vast dat de politie kort voor het fatale ongeluk een melding kreeg van de gestolen auto en de bedreiging. ,,Deze man werd dus gezocht, maar het was niet zo dat de politie al de achtervolging had ingezet", zegt Naber. De politiewoordvoerder bevestigt dat de Doetinchemmer kort na de crash probeerde weg te lopen. ,,Hij kwam niet ver, want toegesnelde agenten konden hem meteen inrekenen." De man werd voor de zekerheid opgenomen in het ziekenhuis. Daar blijft hij vannacht ter observatie. Volgens Naber wordt de man verdacht van het veroorzaken van een ongeval met dodelijk afloop, diefstal en bedreiging. Op het doodrijden staat een maximumstraf van zes jaar cel. In Stolwijk is ontzet gereageerd op het nieuws van de dood van peuter Lennart. ,,Ik kan het niet geloven", zegt een buurvrouw van het gezin. Vader Leo en dochtertje Anne zijn buiten levensgevaar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal