Acht jaar cel geëist tegen 'Jumbo-afperser'

© ANP

De aanklager heeft acht cel geëist tegen de 'Jumbo-afperser' Alex O. De 51-jarige verdachte staat voor de rechtbank in Groningen terecht voor bomdreigingen bij supermarktketen Jumbo vorig jaar. Eén keer ontplofte er daadwerkelijk een explosief.

rvandenbooren

Bij diverse filialen van Jumbo kwamen vorig jaar bommeldingen binnen. Bij twee vestigingen in Groningen werden explosieven geplaatst. Bij de ontploffing van één daarvan raakte een raam beschadigd. Een winkel in Zwolle kreeg een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof.

O. ontkent dat hij de 'Jumbo-afperser' is. De verdachte werd half oktober vorig jaar in Groningen opgepakt, samen met zijn zoon. De zoon wordt niet vervolgd

Volgens het Openbaar Ministerie is er voldoende bewijs dat in de richting van de verdachte wijst. Zo werd er DNA van O. gevonden onder de postzegel die op de kaart in Zwolle zat. De kookwekkers die bij de bommen in Groningen werden aangetroffen, had de verdachte ook bij Blokker gekocht. Zijn vriendin verklaarde over deze wekkers bij de politie.

Verder vond de politie in de woning waar O. woonde ook flessen met ingrediënten voor explosieven. Een van die stoffen, TATP, ook bekend als 'the mother of satan', wordt ook gebruikt door zelfmoordterroristen van IS.

Het OM wil dat O. meerdere jaren achter de tralies verdwijnt, omdat dergelijke dreigingen voor veel maatschappelijke onrust zorgen. ,,Klanten en werknemers van Jumbo hebben maandenlang in spanning geleefd", benadrukt de aanklager.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal