Wie moeten er nog opstaan in Frankrijk?

© ad

© ad

© anp

© ad

© ad

© ad

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Een week geleden werd in een kolkend Stade de France het Oranjeloze EK 2016 in gang gezet. Zeven dagen en achttien duels verder maakten we een eerste tussenbalans op. Man in bloedvorm Dimitri Payet, het geslepen Italië en de frivole Kroaten gaven alvast een visitekaartje af. Van wie mogen we dat nog meer verwachten?

AD

FRANKRIJKNa een wervelend seizoen bij Juventus moest en zou Paul Pogba, samen met Antoine Griezmann, de ster worden van Euro 2016. Dat moet door het hoofd van de jonge middenvelder hebben gespookt tijdens de eerste helft van Frankrijk-Albanië. 45 minuten zat hij aan te kijken tegen het achterhoofd van Didier Deschamps, een bondscoach die lak heeft aan reputaties. Mede dankzij de impulsen van Pogba en Griezmann ontdeden de Haantjes zich na rust van het dappere Albanië. Pogba is niet onaantastbaar, weet hij nu. Gemotiveerd door de waarschuwing van Deschamps en de kritiek van het Franse volk, wil hij zich zondag tegen Zwitserland revancheren. Want dit moet zijn toernooi worden.

BELGIEIn weinig landen zal de voetbalgekte in aanloop naar het EK zo groot zijn geweest als in België. Het ging bij onze zuiderburen vooral over fanartikelen en portretrechten. Want, zo dacht men, de Duivels zouden voetballend België deze zomer trots gaan maken. Voor niets minder dan de Europese titel togen de vedettes van Manchester City, Chelsea, Barcelona en Tottenham Hotspur naar Frankrijk. Daar werden de Belgische jochies maandag door de Italiaanse kerels met duizelingwekkende kracht terug op aarde gezet. Weg euforie, weg vertrouwen en weg Wilmots - als het aan de fans lag, tenminste. In een groep met het zwakke Ierland en het nog zwakkere Zweden liggen er genoeg kansen om het gedeukte imago wat op te kalefateren en met vertrouwen aan de achtste finales te beginnen. Een team met zo veel individuele klasse gaat nog mooie dingen laten zien.

OOSTENRIJKVeel mensen hadden bij Oostenrijk in een poule met Hongarije, Portugal en IJsland, waarschijnlijk een paar 'eentjes' ingevuld. Het land verbaasde in de kwalificatiereeks vriend en vijand door in een groep met Rusland en Zweden ongeslagen bovenaan te eindigen. Alleen Rusland snoepte de ploeg van Marcel Koller in Moskou twee puntjes af. Blakend van vertrouwen trapte de ploeg dinsdag af tegen het op papier veel zwakkere Hongarije. Toch ging Oostenrijk met 2-0 het schip in, niet eens onverdiend. Morgen is het voor Oostenrijk in de kraker tegen Portugal erop of eronder - ook voor Portugal, trouwens. De ploeg gebouwd rond sterspeler David Alaba van Bayern München werd vooraf bestempeld als een ploeg om rekening mee te houden. Na het echec tegen Hongarije kan het land zich geen misstap meer veroorloven.

GEARRIVEERDE VEDETTES Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic, Robert Lewandowski; ze zijn er allemaal bij in Frankrijk. Het aandeel van de grootheden bleef in de eerste duels beperkt tot vooral veel verongelijkte gezichten. Alleen Gareth Bale deed met twee rake vrije trappen echt van zich spreken. Vooruit, Zlatan is veroordeeld tot een tiental Zweedse sukkelaars en ook het team van Polen is niet om over naar huis te schrijven. Toch laat Bale zien dat echte sterren ook opstaan in de minst getalenteerde teams. Niet Ronaldo, maar de bij Manchester United verketterde Nani wist tegen IJsland met een doelpunt de schijnwerpers op zich gericht. Ronaldo klaagde na afloop vooral over de tegenstander. Feit is dat de absolute koning van de Portugese ploeg 31 is, en de tijd om te schitteren op een eindronde begint te dringen. Want succes in het shirt van de nationale ploeg is het enige dat nog ontbreekt op zijn indrukwekkende palmares.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal