Russische atleten missen EK en Rio

© ANP

De schorsing van de Russische atletiekbond wegens een groot dopingschandaal blijft gehandhaafd.

ANP

Volgens diverse Britse media neemt de internationale atletiekfederatie IAAF vrijdag dit besluit na een overleg in Wenen. Het zou betekenen dat atletiekgrootmacht Rusland niet mag meedoen aan de EK atletiek volgende maand in Amsterdam en niet aan de Olympische Spelen in Rio in augustus.

Rusland is momenteel geschorst vanwege het grote dopingschandaal dat eind vorig jaar werd blootgelegd. In de Russische atletiek is jarenlang systematisch doping gebruikt, met steun van de staat en de veiligheidsdiensten. Russische atleten mogen als gevolg van de schorsing niet meedoen aan internationale wedstrijden.

Een speciale werkgroep heeft in opdracht van de IAAF de afgelopen maanden nauwlettend gekeken naar de verbeteringen in het Russische antidopingbeleid. In een tussentijds rapport in maart liet de werkgroep weten dat Rusland niet echt opschoot met de hervormingen.

Rusland zelf zegt wel hard te hebben gewerkt aan een antidopingbeleid dat voldoet aan de eisen van het mondiale antidopingbureau WADA. Er zijn er tal van atleten, trainers en officials geschorst dan wel ontslagen, het aantal dopingcontroles is opgevoerd en er is een voorlichtingsprogramma opgezet. WADA bracht echter woensdag nog naar buiten dat in het afgelopen halfjaar 52 Russische atleten zijn betrapt op doping.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal