Cadeau voor Vaderdag wordt steeds duurder

© AD

Wie een cadeau voor Vaderdag wil kopen is dit jaar door de bank genomen iets duurder uit dan een jaar geleden. De meeste klassieke geschenken voor papa, zoals drank, aftershave of een boek, zijn de laatste tijd in prijs omhooggegaan.

AD

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgedokterd dat voor bijvoorbeeld bier nu gemiddeld 1,5 procent extra neergeteld moet worden. Parfums en andere verzorgingsproducten kosten 0,9 procent meer. De populairste boektitels zijn zelfs bijna 14 procent duurder dan die rond Vaderdag vorig jaar. ,,Je kan beter zelf een asbak kleien'', grapt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.Of de hogere prijzen ook meteen 'kassa' betekenen voor winkeliers, blijft de vraag. Onderzoek van Q&A Research wijst uit dat de populariteit van Vaderdag de laatste jaren wat aan het dalen is. Veel mensen vinden het maar een commerciële aangelegenheid. Volgens navraag onder ruim duizend consumenten doet zo'n 45 procent zondag 'iets' aan het feest. Dat is een fractie minder dan vorig jaar.

Je kan beter zelf een asbak kleien

Wie wel wat aan papa geeft, trekt naar verwachting iets meer dan 30 euro uit, nagenoeg evenveel als vorig jaar.

Detailhandel Nederland rekent komend weekend niettemin op extra omzet voor de winkelbranche, vergeleken met twaalf maanden terug. Door de aantrekkende economie en huizenmarkt zijn cadeaus uit doe-het-zelfzaken erg in trek, weet de branchevereniging. Met de zomer in aantocht verwachten retailers ook dat barbecues het goed zullen doen.Econoom Marten van Garderen van ING betwijfelt of het economisch herstel mensen over de streep zal trekken om dieper in de buidel te tasten voor hun vader. ,,Vaak maakt het bij feestdagen niet zo uit hoe het met de economie gaat. Dit soort uitgaven gaan toch vaak uit het hart'', aldus de deskundige.Vaderdag is eind jaren dertig in Nederland geïntroduceerd, als tegenhanger van de al langer bestaande Moederdag. Op initiatief van de Nederlandse Bond van Herenmode-detaillisten werd in 1948 afgesproken dat de feestdag voortaan elk jaar op de derde zondag van juni zou plaatsvinden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal