Druk en crisis bij concurrenten Verstappen

© ANP

© ANP

thumbnail:
thumbnail:

De druk neemt toe bij Mercedes en Ferrari, de grootste tegenstanders van Red Bull en Max Verstappen in de Formule1. Waarom, en wat betekent dat voor Max?

Daan de Geus

'Zolang je wint, heb je vrienden', luidt een cliché dat binnen Mercedes niet geldt. ,,Als één van onze coureurs wint, loopt de ander met een gezicht als een oorwurm rond", liet teambaas Toto Wolff zich eerder ontvallen. Die coureurs zijn Lewis Hamilton en Nico Rosberg, de regerend kampioen en huidige kampioenschapsleider. Jeugdvrienden, wiens vriendschap sinds ze om titels strijden in een koude oorlog is veranderd die een paar keer per seizoen ontbrandt.Dit jaar ging het in Spanje mis. Hamilton en Rosberg botsten, waardoor Max Verstappen kon winnen. Mercedes' dominantie werd, niet voor het eerst of laatst, doorbroken door broedermoord. Dat Mercedes later in Canada geen één-twee scoorde, kwam doordat er wéér contact was, waardoor Rosberg terugviel terwijl Hamilton won. Net als in Spanje werd het afgedaan als race-ongeluk. ,,Lewis' actie was hard, maar eerlijk", erkende Rosberg politiek correct, maar mét gezicht als een oorwurm. Vrede getekend, aldus Wolff, al lijkt ook hij er genoeg van te krijgen: ,,Het begint als déjà vu te voelen. Het lijkt wel of we deze discussies na elke race voeren."

In tegenstelling tot bij Ferrari, waar het praktisch crisis is omdat er niet gewonnen wordt, lijkt het bij Mercedes te managen zolang de zeges redelijk om-en-om komen. ,,Maar Red Bull en Ferrari zitten nu ongeveer op ons niveau", waarschuwt Wolff. De druk wordt groter, van buiten en binnen. Want door Hamiltons comeback, nadat Rosberg de eerste vier races won, staat de titel weer echt op het spel. En de vrede ook.

We hebben een fout gemaakt. Het lijkt alsof de Italiaanse pers onze grootste vijand is

De titel raakt voor Ferrari, al zal niemand daar dat uitspreken, uit beeld. Typisch is dat Sebastian Vettel zich in Bakoe gedwongen voelt te benadrukken dat het team 'uit echte winnaars bestaat'. Al blijven zeges al sinds september 2015 achterwege. Na een slechte seizoensstart, eiste de grote baas Sergio Marchionne snel zeges. Na Canada, waar Vettel tweede werd, vroeg de coureur een journalist van het vooraanstaande Gazzetta dello Sport juist 'alsjeblieft geduld' te hebben. De op roze papier gedrukte krant ziet Ferrari's prestaties bepaald niet door een roze bril. De kritiek is fel. Ook na Canada, waar Ferrari gokte en verloor qua strategie. ,,We hebben een fout gemaakt", erkende teambaas Maurizio Arrivabene, wiens hoofd op het hakblok ligt. Met elk kritisch stuk, wordt de bijl bijgeslepen, weet Vettel: ,,Het lijkt soms of Italiaanse pers onze grootste vijand is." De druk op en binnen Mercedes en Ferrari, biedt Red Bull kansen. Verstappen profiteerde van Mercedes-clashes in Barcelona en Canada, maar ook van Ferrari's misrekeningen. In Azerbeidzjan, als nieuwe race sowieso een joker, kunnen ook dit weekend kansen volgen. Verstappen en teamgenoot Daniel Ricciardo zijn dit jaar prize fighters. Met rivalen die ze onder druk kunnen zetten, maar dat ook zelf doen. Bij Ferrari omdat er niet gewonnen wordt, bij Mercedes omdat elke race maar één van coureurs kan lachen. Tenzij Red Bull de lachende derde is.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal