Roda haalt publiekslieveling terug

© ANP

© ANP

thumbnail:
thumbnail:

Roda JC presenteert maandag de voormalige spits Yannis Anastasiou als nieuwe hoofdtrainer. Een cultheld keert daarmee terug in Kerkrade. Wie is hij? Wat drijft hem?

Jiry Funke

Hem aanspreken in het Engels is niet nodig. ,,Mijn Nederlands is nog wel goed hoor”, zegt hij zelfverzekerd. Yannis Anastastiou heeft zich vreemde talen eigen gemaakt tijdens zijn voetballoopbaan. „Communicatie heb ik altijd belangrijk gevonden. Toen ik naar Roda ging, wilde ik zo snel mogelijk Nederlands leren spreken. Dan kun je de mensen beter begrijpen en de krant lezen. Zo wordt het voetballen ook een beetje makkelijker.”

Niet alleen in Griekenland is Anastasiou een man van naam. Van 2000 tot en met 2004 veroverde de sympathieke spits de harten van mensen in Kerkrade en omstreken. Zijn slimme loopacties en een kleine vijftig doelpunten leverden hem de status op van publiekslieveling. „Natuurlijk denk ik nog wel eens terug aan mijn tijd bij Roda. De sfeer was altijd top. Ik heb er drieënhalf jaar met veel plezier gespeeld. "

Vrede, Luijpers, Rudge, Senden, Van der Luer: ik kan zo het hele team opnoemen. Zal nooit vergeten dat ze de sirtaki draaiden als ik gescoord had. En Zorba de Griek, geweldig.We hebben gewoon bij AC Milan gewonnen. Zoveel goede herinneringen." Anastasiou is zijn oude club steeds goed blijven volgen. De degradatie naar de eerste divisie, de promotie naar de eredivisie. Hij kreeg het allemaal mee. Regelmatig heeft hij duels van Roda JC via internet bekeken.

Als Fortuna mij genomen had, was ik waarschijnlijk nooit bij Roda terechtgekomen

Anastasiou, eeuwige cultheld in Kerkrade. Hoe anders had het kunnen lopen. Een jaar voordat de aanvaller een meerjarig contract tekende bij Roda, werkte hij drie testtrainingen af bij rivaal Fortuna Sittard. ,,Ik speelde toen bij Anderlecht en de club wilde meewerken aan een vertrek. Ik ging op proef bij Fortuna, maar de trainer (Bert van Marwijk, red.) vond me niet goed genoeg. Uiteindelijk ben ik teruggegaan naar Anderlecht, waarmee ik dat jaar kampioen werd. Grappig eigenlijk, als Fortuna mij genomen had, was ik waarschijnlijk nooit bij Roda terechtgekomen. Het voetbal is een gekke wereld.”

Een jaar later kreeg Fortuna de rekening gepresenteerd voor die verkeerde beslissing. Het verloor in Kerkrade met 1-0 door toedoen van de spits die in Sittard niet voldeed. Nu keert hij dus terug in het Parkstad Limburg Stadion. Als veldheer van een ploeg die in het nieuwe voetbalseizoen zal knokken voor eerherstel. Na de periode Kalezic hunkert het Kerkraadse legioen naar aantrekkelijk en attractief voetbal.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal