'iedereen behalve Donald Trump'

© ANP

Tientallen Republikeinse gedelegeerden werken aan een 'Iedereen Behalve Trump-beweging': plannen om presidentskandidaat Donald Trump op de conventie volgende maand van de nominatie af te houden. Dat schrijft The Washington Post vrijdag.

AD

De gedelegeerden zijn niet te spreken over de gedoodverfde kandidaat van hun partij. Onder meer zijn racistische opmerkingen over een rechter met Mexicaanse ouders en zijn uitspraken over de Amerikaanse wapenwetgeving vielen slecht.In tegenstelling tot eerdere 'campagnes' van Republikeinen in de media kunnen de gedelegeerden die het nieuwe offensief leiden op de conventie daadwerkelijk de regels aanpassen, om Trump van de nominatie af te houden. Veel van de initiatiefnemers steunden Ted Cruz in de voorverkiezingen, maar ze zeggen nog geen specifiek alternatief in gedachten te hebben voor Trump.

Zo'n ingreep is een afwijzing van de miljoenen mensen die me steunen

,,Dit is letterlijk een 'Iedereen Behalve Trump-beweging''', zegt Kendal Unruh, een Republikeinse gedelegeerde uit Colorado die de leiding heeft over het offensief. ,,Niemand heeft enig idee wie naar voren kan stappen om de genomineerde te zijn, maar daar maken we ons geen zorgen over. We doen dit om ervoor te zorgen dat hij niet het gezicht wordt van onze partij.''De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, blijft vooralsnog bij zijn steunbetuiging aan Trump. In een interview met NBC dat zondag wordt uitgezonden benadrukt Ryan echter wel dat elke Republikein 'zijn geweten moet volgen'.Trump lijkt zich voorlopig geen zorgen te maken. ,,Ik heb bijna 14 miljoen stemmen gekregen'', zei hij in een verklaring. ,,Ik heb enorme steun en krijg verreweg de grootste menigtes op de been. Zo'n ingreep zou niet alleen compleet illegaal zijn, maar ook een afwijzing van de miljoenen mensen die zo'n sterke mening hebben over wat ik zeg.''

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal