70 procent asielzoekers wil voor altijd in Nederland blijven

Print
70 procent asielzoekers wil voor altijd in Nederland blijven

Afbeelding: anp

Zeventig procent van de asielzoekers die het afgelopen jaar naar Nederland zijn gekomen, willen hier een nieuwe toekomst opbouwen. Ook als het weer vrede is in het land waaruit ze zijn gevlucht, zijn ze niet van plan terug te gaan. Tweederde van hen zegt ook zich welkom te voelen in Nederland.

Dat blijkt uit een onderzoek van het opiniepanel van tv-programma EenVandaag. De onderzoekers gingen zeven azc's in Nederland langs en ondervroegen daar 600 vluchtelingen. De resultaten zijn in de uitzending van vanavond te zien.

Een grote meerderheid van de vluchtelingen geeft aan nog lang in Nederland te willen blijven. Syrische asielzoekers antwoorden dat ze vrezen dat het nog lang zal duren voordat het vrede in hun land is. En áls het geweld al stopt, zal het nog lang duren voordat het land weer stabiel is. Tegen die tijd hebben ze, zo vermoeden ze, al een nieuw leven opgebouwd in Nederland: ze leren Nederlands, zoeken werk en hun kinderen gaan hier naar school.

Bewust naar Nederland
Eveneens een grote meerderheid zegt al voor of tijdens hun vlucht bewust voor Nederland als bestemming te hebben gekozen. Veel deden dat omdat ze hoorden dat de asielprocedure én de procedure voor gezinshereniging in Nederland kort was. Ook hoorden ze van familie en vrienden dat er in Nederland minder racisme was dan in bijvoorbeeld Duitsland.

Welkom
Tweederde van de vluchtelingen is niet teleurgesteld in het welkom dat ze in Nederland hadden verwacht. Al krijgen ze wel te maken met hatelijke opmerkingen op straat. ,,De Nederlanders zijn fantastisch en hulpvaardig. Maar er zijn soms ook racisten die op straat tegen je zeggen dat ze hier geen criminelen willen", aldus een van de asielzoekers in het onderzoek.

Over de opvangcentra in Nederland zijn ze minder te spreken: die krijgen gemiddeld een 5,8. Het eten is er slecht en er is geen privacy. 

Homohuwelijk
De onderzoekers van EenVandaag vroegen ook hoe de vluchtelingen aankijken tegen het homohuwelijk. 58 procent van de ondervraagden zegt daar geen probleem mee te hebben, 25 procent heeft dat wel. ,,Respect is belangrijk. Als iemand mij respecteert, respecteer ik hem", is één reactie. Een ander: ,,Ik kan het begrijpen, maar ik zal me er verre van houden." 
EenVandaag vroeg ook aan de deelnemers van haar vaste (Nederlandse) opiniepanel hoe zij aankijken tegen het homohuwelijk. Daar zei 18 procent van de ondervraagden een probleem te hebben met mannen die met elkaar trouwen. 77 procent heeft dat niet.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen