Gaapfestijn moet op de schop

Print
Gaapfestijn moet op de schop

Afbeelding: Fotolia

Verstoppertje spelen. Schaakvoetbal. En spelen met de handrem erop: het EK is niet vooruit te branden, een gaapfestijn. Bedankt, UEFA.

Stelt u zich eens een team voor op een EK voetbal dat na twee groepswedstrijden nog geen enkel schot tussen de palen mikte. Nee, écht: nul keer. Een ploeg die daarnaast één schamel puntje vergaarde en desondanks nog uitzicht heeft op een plek in de volgende ronde. Onmogelijk? Niet in het universum van de Europese voetbalbond UEFA. Natuurlijk, het zal lastig worden, maar na de 1-1 tegen Ierland (eigen goal van de Ier Ciaran Clark) en de 1-0 nederlaag tegen Italië gisteren maakt Zweden nog doodleuk kans op een plek in de achtste finale.
 
Dat krijg je ervan als de UEFA in een vlaag van verstandsverbijstering besluit een EK te organiseren met 24 landen waarvan er liefst 16 naar de tweede ronde gaan. Besluit terug te gaan naar de tijd van het achterhaalde WK-model dat tot aan de mondiale titelstrijd in 1994 in de Verenigde Staten werd gehanteerd. Dit EK wordt beslecht in 51 duels. Volgende week woensdag hebben we 36 x 90 minuten, oftewel alle pouleduels, gezien. Maar dan is nog lang niet al het kaf gescheiden van het koren. Noord-Ierland, Wales en Hongarije: grote kans dat minimaal twee van deze drie kleinduimpjes dan nog monter rondlopen in Frankrijk. 

De toplanden ondertussen spelen drie veredelde oefenduels waarin ze niet het achterste van hun tong laten zien. De fans in het stadion en de kijkers thuis voor de tv zijn ondertussen de verliezers. Zij krijgen de ene na de andere draak van een wedstrijd voorgeschoteld. De oplossing? Letten we op, UEFA? Jullie willen per se een EK met 24 landen? Oké, dat kan. Maar schrap dan de achtste finales. Vorm zes groepen van vier, waarvan de poulewinnaars en twee beste nummers twee doorgaan naar de kwartfinale: geen verstoppertje spelen meer door de favorieten, geen tweede, laat staan derde kans, hoogspanning vanaf het eerste duel en het strontvervelende Zweden kan al na 180 minuten afbraakvoetbal naar huis.
 
Maar dat is voor 2020. Nu moeten we nog even door de zure appel heen bijten bij IJsland - Hongarije en Rusland - Wales. Over een week gaan de maskers dan eindelijk af. Beter laat dan nooit, heet dat dan.