LeBron James en Cavaliers winnen NBA-finale

© Foto: EPA/ John G. Mabanglo

De Cleveland Cavaliers hebben zondag (lokale tijd) historie geschreven door voor het eerst de NBA-titel op hun naam te schrijven.

ANP

In een zinderende finale werd titelverdediger Golden State Warriors met 93 tegen 89 punten opzij gezet. Daarmee kwam de eindstand in de best-of-seven serie op 4-3 voor de Cavaliers.

DriepunterBij de rust leidde de thuisploeg nog met 49-42. Halverwege het laatste kwart gaven beide teams elkaar nog niets toe. Kyrie Irving maakte bij een stand van 89-89 met een driepunter vlak voor tijd het verschil. Sterspeler LeBron James zorgde met nog 10 seconden op de klok voor het laatste punt uit een vrije worp.

Voor de Cavaliers was het de derde zege op rij in deze finalereeks. Het is voor het eerst dat een team in de NBA-finale na een achterstand van 1-3 alsnog de titel weet te winnen. De Cavaliers verloren vorig jaar in de eindstrijd om de titel met 4-2 van de Warriors. In 2007 was San Antonio Spurs met 4-0 te sterk voor de ploeg uit Ohio in de NBA-finale.

Gevierde manLeBron James was opnieuw de gevierde man bij de Cavaliers. Hij bracht 27 punten, 11 rebounds en 11 assists op zijn naam, een zogenoemde triple-double. Draymond Green blonk uit bij de Warriors met 32 punten, 15 rebounds en 9 assists. James werd na afloop unaniem tot meest waardevolle speler van de NBA-finale gekozen. Die eer viel hem in 2012 en 2013 eveneens te beurt als gangmaker van Miami Heat.

,,Ik heb alles gegeven wat ik in mij had'', liet James geëmotioneerd weten. ,,Mijn hart, mijn bloed, mijn zweet en mijn tranen heb ik in deze finalereeks gestopt. Het is niet voor niets geweest. Ik ben twee jaar geleden teruggekomen naar deze club om de titel te winnen. Ik heb mijn doel nu bereikt.''

Veel pijnJames eindigde na zeven duels in de NBA-finale tegen de Warriors met een gemiddelde van 29,7 punten, 11,2 rebounds en 8,8 assists. Zijn grote rivaal Stephen Curry kwam zondag in het beslissende duel niet verder dan zeventien punten. ,,Deze nederlaag doet veel pijn'', gaf de topspeler van de onttroonde Warriors toe. ,,We moeten hiervan leren, zodat we komend seizoen sterker kunnen terugkomen.''

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal