Entrecote met asperges op 50 meter hoogte in Heerlen

© Foto: Bas Quaedvlieg

Dineren op topniveau, met een fraai uitzicht en heel Heerlen aan je voeten. 176 mensen zetten zaterdag ‘voor de kick’ een halve hectometer boven het Pancratiusplein hun tanden in een entrecote met asperges, zittend aan een grote overdekte tafel, die door een kraan werd opgetakeld.

Peter Bruijns

De koperen windhaan op de torenspits van de Pancratiuskerk draait zich verbaasd om. Hij heeft al veel meegemaakt, maar dit is nieuw. Hij krijgt zaterdag hoog boven het centrum van Heerlen, acht keer gezelschap van een stel nerveus lachende snoeshanen, zittend aan een grote tafel met afdak, die wordt opgetild door een flinke kraan.

Goede gezondheidMaar voor ze de lucht in gaan, krijgen die gasten beneden in restaurant Smaak & Vermaak al een amuse van ossenhaas en een voorgerecht van verse tonijn met gamba’s. Tussen de hapjes door moeten ze daar ook allemaal een verklaring tekenen dat ze gezond zijn en dat ze de organisatoren John Vijgen en René Wijnen en hun bv’s niet aansprakelijk zullen stellen voor eventuele ongelukken.

Een contract tekenen voor je voor 150 euro gaat dineren, dat is tamelijk bijzonder, maar dat geldt dan ook voor de plek waar het hoofdgerecht wordt opgediend. Ieder uur gaan 22 nieuwe gasten midden op het plein aan tafel, om stevig te worden vastgegespt in een soort Formule 1- kuipstoelen. Drie gordels zorgen ervoor dat je met geen mogelijkheid kunt vallen.Twee van die gordels kun je niet eens zelf losmaken. Dat is om te voorkomen dat je daarboven opeens gekke fratsen gaat uithalen.

Niet kijkenAls iedereen vastzit wordt de hele constructie opgetakeld. In rap tempo worden de mensen en auto’s onder je kleiner en kleiner. Al krijgt niet iedereen dat mee. Mijn buurvrouw aan de dis durft geen moment naar beneden te kijken. Lavinia Arl, een succesvolle jonge amazone uit Lanaken, vindt het allemaal schitterend. Ze heeft er de studie voor haar examens een dagje voor opgeschort. Aan de overkant van de tafel lacht een man zijn hoogtevrees weg.

„Ik zei dat ik het voor geen 10.000 euro zou doen, maar toen dat op tafel werd gelegd, ben ik gezwicht.”

Het complete verhaal lezen? Dat kan hier!

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal