De dood van Papillon (7): hoe zat het alweer?

© Foto: Arnaud Nilwik

De gemeente Heerlen schoot tekort bij de dood van Papillon. Dat bleek maandag uit een onderzoek van de inspectie naar de dood van de 7-jarige jongen. Maar wat gebeurde er toch alweer eens op die noodlottige 1 maart?

Redactie De Limburger

Op een viaduct aan de N281 in Heerlen staat rond 07:30 uur een vrouw. Ze dreigt naar beneden te springen. Na anderhalf uur praten weten onderhandelaars van de politie de vrouw te weerhouden van zelfmoord.

GewurgdTijdens de gesprekken met de vrouw wordt al snel duidelijk dat er iets ergs gebeurd is in een appartement aan de Zeswegenlaan. De politie gaat ter plaatse en treft in het appertement het dode lichaam van de 7-jarige Papillon aan. De jongen is gewurgd.

De buurt reageert geschokt op het drama. De 'vlinder van Heerlerheide' was geliefd bij de buurtgenoten. Uren stond Papillon vaak voor de gesloten deur van zijn moeder. Ze sliep, of had de muziek zo hard staan dat ze haar eigen zoontje niet hoorde. Buren of bekenden namen Papillion dan even in huis, totdat hij weer bij zijn moeder terechtkon.

Ziek in hoofdOok was er een incident waarbij moeder Britt in 2014 naakt door de plaatselijke Aldi liep. Een noodkreet volgens sommige buurtgenoten. ,,Britt is niet gek. Ze is ziek. Ziek in haar hoofd", zegt een goede vriendin van haar in de dagen daarna. Ze is boos op haar vriendin. ,,Maar ze heeft ook hulp nodig. Ze hield echt van dat mannetje, geloof me." Dat Papillon geliefd was blijkt wel tijdens een herdenkingsbijeenkomst. Zo'n 1000 mensen zijn aanwezig. Een minuut stilte wordt gevolgd door een lawaaiexplosie, waarbij de aanwezigen ook vuurwerk afsteken en ballonnen oplaten.

ProcesIn juni begint het proces tegen moeder Britt. Ook daar gaat het over de vraag hoe de moeder er geestelijk aan toe was op het moment dat ze haar zoontje wurgde. Het OM maakte bekend haar te vervolgen voor moord. Gaat de rechtbank niet mee in die kwalificatie, dan zet het OM in op doodslag. Haar advocate roept op toch vooral rekening te houden met haar psychische toestand. „Deze zaak laat niemand onberoerd. Een kind gedood door zijn eigen moeder. Toch is zij in mijn ogen meer slachtoffer dan dader. Een slachtoffer van haar ziekte.” Een uitspraak is er ruim een jaar na dato nog niet. Allerlei onderzoeken lopen nog en dus blijft het wachten op het moment dat het proces doorgaat.

Fouten?De resultaten van een ander onderzoek zijn er sinds maandag wel. De landelijke inspectiedienst Samenwerkend Toezicht Jeugd begint in augustus van het vorige jaar een eigen onderzoek. Grote vraag daarbij; zijn er fouten gemaakt door de gemeente of de hulpinstanties in het voortraject. Zijn er signalen gemist of waarschuwingen over het hoofd gezien?

De conclusies zijn hard. Zowel gemeenten als hulpinstanties schoten flink tekort en hadden het drama rond Papillon en hadden vooral oog voor de moeder en te weinig voor het kind.

Voor de uitgebreide conclusies van de landelijke inspectiedienst kun je hier terecht.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal