UEFA tevreden over EK met 24 landen

© ANP

De UEFA lijkt niet van plan iets te wijzigen aan de huidige opzet van het Europees kampioenschap.

ANP

Voor het eerst doen 24 in plaats van zestien landen aan het toernooi mee. ,,Dat heeft de kwaliteit van het toernooi niet negatief beïnvloed'', vindt Giorgio Marchetti, hoofd competitiezaken van de Europese voetbalbond. ,,Alle groepen liggen nog open, we zijn zeer verrast.''

KritiekEr is binnen de voetbalwereld ook kritiek op de nieuwe opzet. Veel deelnemende landen zouden te weinig toevoegen aan het EK, en ook blijven sommige teams nu in onzekerheid of ze wel of niet in het toernooi blijven. Albanië versloeg zondag Roemenïe, en moet nu afwachten of het tot de vier beste nummers drie hoort en doorgaat richting achtste finales. Marchetti: ,,Alle teams hebben nu tot de laatste speelronde kans om de volgende ronde te halen. Dat was eerder niet zo. Iedereen heeft kans'', aldus de bestuurder, die zei dat daardoor juist ook minder snel teams het op een 'akkoordje' kunnen gooien.

Marchetti ziet wel een ,,duidelijke afname'' van het aantal doelpunten. In de tot dusverre 26 gespeelde groepswedstrijden is 48 keer gescoord. Bij het vorige EK, in 2012, stond de teller na 24 wedstrijden op 60 doelpunten en in 2008 op 57.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal