Nijmeegse scooterdrama: straffen tot vier jaar

© Foto: ANP/Lex van Lieshout

Het gerechtshof in Den Bosch heeft twee mannen uit Nijmegen en Beuningen maandag veroordeeld tot respectievelijk drie jaar en negen maanden en vier jaar gevangenisstraf voor hun aandeel in het zogenoemde Nijmeegse scooterdrama.

ANP

Het hof veroordeelde hen wegens medeplegen van dood door schuld. Het Openbaar Ministerie had acht jaar cel geëist wegens doodslag, maar dat misdrijf acht het Hof niet bewezen.

ZebradpadDe twee mannen, toen negentien en twintig jaar, waren in 2010 op één scooter op de vlucht na een verijdelde overval op een hotel. Ze reden de vijftigjarige Mario van de Geijn dood, die bij groen licht op een zebrapad liep. Getuigen zagen de twee op hun dollemansrit rijden, zonder helm, door rood, met grote snelheid, zonder licht en tegen het verkeer in. De twee hebben elkaar aangewezen als bestuurder van de scooter. Het hof spreekt in dit verband van ,,zeer onvoorzichtig en onoplettend'' rijgedrag.

SchadevergoedingDe 26-jarige verdachte Mohamed El G. uit Beuningen kreeg vier jaar celstraf, en zijn 24-jarige medeverdachte Mohamed A. uit Nijmegen drie jaar en negen maanden. A. kreeg iets minder straf omdat de zaak buiten zijn schuld lang heeft geduurd. Ook moeten zij een schadevergoeding van 10.000 euro betalen aan de partner van het slachtoffer.

Het hof in Arnhem sprak beide verdachten eerder vrij omdat niet kon worden bewezen wie de bestuurder was. De Hoge Raad verwees de zaak terug naar het Hof in Den Bosch. Dat bepaalde dat beiden medeschuldig zijn.

Overval op hotelVolgens het hof doet het er niet toe wie de scooter bestuurde. De straffen komen bovenop eerdere straffen voor het voorbereiden van de mislukte gewapende overval op een hotel en enkele andere feiten: twee jaar voor de 26-jarige en anderhalf jaar waarvan drie maanden voorwaardelijk voor de 24-jarige.

Het voorval leidde tot grote commotie in Nijmegen. Het voorval gebeurde op uitgaansvrijdag en er waren veel mensen op de been bij het stadscentrum, waar de voetganger werd doodgereden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal