Fans Rode Duivels ontsnapt aan hel

© HBVL

© HBVL

thumbnail:
thumbnail:

“De hel laten losbreken” op het Rogierplein in Brussel, waar honderden voetbalfans het EK-duel van de Rode Duivels tegen Ierland zouden bekijken. De Belgische justitie vreest dat dát de bedoeling was van de terroristen die afgelopen weekend zijn opgepakt.

HBVL

Onder hen de criminele broers Benhattal. Zij zijn leden van de “Bende van Laken” én familie van ­Khalid (27) en Ibrahim El Bakraoui (29), de zelfmoordterroristen van 22 maart.

“Hier gaan we uitstappen. En dan zullen we réketéketék doen. De hel zal hier losbreken.” Het zijn die beangstigende woorden die ervoor gezorgd hebben dat de veiligheidsdiensten dit weekend in opperste staat van alertheid waren. En besloten om het afluisteren van de terreurverdachten te staken en over te gaan tot onmiddellijke huiszoekingen. Want een nieuwe, concrete aanslag kwam plotseling heel dichtbij.

Speurders kwamen na analyse tot de conclusie dat het Brusselse Rogierplein, waar een honderdtal Rode Duivels-supporters zaterdagnamiddag ­samenkwamen, het doelwit was. Het was de plek waar ze over­wogen toe te slaan om zo veel mogelijk slachtoffers te maken. Onderzoek wees uit dat ook een ambassade hun voorkeur had voor een aanslag. “Langer wachten was geen optie. Het potentiële risico was te groot”, zegt een gerechtelijke bron.

Gevolg: een massale actie vrijdagnacht, met veertig huiszoekingen, verspreid over zestien gemeenten. De focus van de inval lag in het Brusselse, maar ook in Fleurus, Tubize en Luik vielen agenten binnen. 152 garageboxen werden vergeefs doorzocht op zoek naar wapens en explosieven. Twaalf mensen moesten mee voor verhoor, drie onder hen werden door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van “poging moord in een terroristische context”. Het gaat om Samir C. (27), Moustapha Benhattal (40) en diens jongere broer Jawad Benhattal (29).

We zullen niet lang meer leven

Het waren die twee broers die de voorbije weken in Brussel opvallend veel voorbij een ambassade reden en in de buurt van het ­Rogierplein het geluid van een ­kalasjnikov imiteerden. In de onderschepte gesprekken lieten ze ook uitschijnen “niet lang meer te zullen leven”. De vrees voor nieuwe zelfmoordterroristen in het Brusselse was gegrond.

Zeker nu blijkt dat de broers Benhattal rechtstreekse familie zijn van Khalid (27) en Ibrahim El Bakraoui, de zelfmoordterroristen van respectievelijk de metro in Maalbeek en de luchthaven van Zaventem. Dat werd ons dit weekend uit goede bron bevestigd.

De broers kunnen ook gelinkt worden aan Yassin Atar (29), in de nadagen van de aanslagen ook aangehouden door het Brusselse gerecht en ook familie van de El Bakraoui’s. De derde aangehouden terreurverdachte, Samir C., is een jeugdvriend. Ze groeiden samen op in het Brusselse Laken. Politiediensten kenden de jonge criminelen al vele jaren. Ze staan bekend als “De Bende van Laken.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal