Politie leert van aanhouding Typhoon

© ANP

De ophef over de controle van rapper Typhoon is behoorlijk binnengekomen bij de Zwolse politie, die er lessen uit trekt. Burgemeester Henk Jan Meijer schrijft dat aan de gemeenteraad.

AD

Typhoon was in mei staande gehouden door twee agenten, die het verdacht vonden dat iemand met zijn leeftijd (31) en donkere huidskleur rondreed in een dure auto (Mitsubishi Outlander PHEV). Typhoon deelde het op Instagram en zei dat het niet de eerste keer was dat hem dit overkwam.,,De politie betreurt het dat huidskleur heeft meegewogen in de keuze voor de staandehouding. Er is open gesproken over de staandehouding en de inschattingsfout die daarbij is gemaakt'', schrijft burgemeester Meijer.Daarbij is volgens de burgemeester niet alleen stilgestaan bij etnisch profileren, maar ook over de maatschappelijke impact. Hij stelt dat er binnen de politie-opleiding al best veel aandacht is voor wat hij 'multicultureel vakmanschap' noemt. ,,Hoewel vooroordelen als maatschappelijk verschijnsel ook binnen de politie niet 100 procent zijn te voorkomen. De politie bekijkt nu hoe de ervaring van Typhoon is te benutten voor de verdere bewustwording van dit thema binnen de politie."RelHoe vaak etnisch profileren voorkomt bij de Zwolse politie is niet duidelijk. ,,Omdat cijfers ontbreken is het niet mogelijk deze vraag gefundeerd te beantwoorden", stelt Meijer in antwoord op vragen van de PvdA-fractie.De aanhouding veroorzaakte een landelijke rel, omdat de jonge rapper puur en alleen zou zijn aangehouden vanwege de combinatie van een jonge donkere vent in een dure auto.Ook Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer werd een week om dezelfde reden aangehouden. Dat gebeurde in Almere. De politie verklaarde later niet te hebben gezien wie er achter het stuur zat.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal