Boete van 100.000 euro voor Kroatië na gooien vuurwerk

© EPA

De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond UEFA heeft Kroatië maandag een boete van 100.000 euro opgelegd voor de ongeregeldheden tijdens de EK-wedstrijd vrijdag tegen Tsjechië in Saint-Etienne.

AD

Fans van Kroatië gooiden massaal vuurwerk op het veld. De UEFA heeft de Kroatische bond ten strengste verboden kaartjes te verkopen aan fans die te boek staan als hooligans.

De Engelse scheidsrechter moest in de 86ste minuut het duel stilleggen, omdat er uit de vakken met veel Kroatische fans brandend vuurwerk op het veld werd gegooid. Een steward werd bij het verwijderen van de fakkels bijna getroffen door een vuurwerkbom. Tijdens de vuurwerkincidenten raakten Kroatische fans op de tribunes slaags met elkaar.De spelers van Kroatië probeerden de verhitte fans tot bedaren te brengen in de gedwongen pauze, maar waren zo van slag, dat Tsjechië na de hervatting nog de gelijkmaker scoorde.De Kroatische voetbalbond bood een dag later uitgebreid excuses aan voor rellen in Saint-Etienne. Middenvelder Ivan Rakitic deed daarbij een dringend beroep op de UEFA om zijn ploeg niet uit het EK te zetten. Zijn smeekbede werd maandag verhoord.De tuchtcommissie van de UEFA oordeelde zelfs mild in vergelijking met de straf die Rusland kreeg wegens de rellen eerder in het toernooi in Marseille, namelijk een voorwaardelijke diskwalificatie en een geldboete van 150.000 euro. Tijdens de groepswedstrijd tegen Engeland (1-1) staken Russische hooligans in het stadion vuurwerk af. Ze gingen daarnaast op de vuist met Britse supporters en vertoonden tevens racistisch gedrag.De relatief milde straf is ook opvallend omdat Kroatië bekend staat als recidivist. De voetbalbond van het land is herhaaldelijk bestraft voor het wangedrag van zijn gewelddadige supporters. Een jaar geleden kreeg Kroatië zelfs een punt aftrek in de EK-kwalificatie en tevens een boete van een ton omdat bij de wedstrijd tegen Italië (1-1) in Split een hakenkruis op het veld zichtbaar werd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal