Schutter Orlando: 'kil, kalm en weloverwogen'

© EPA

De man die in Orlando 49 mensen om het leven bracht tijdens een schietpartij in een nachtclub, eiste dat Amerika zou stoppen met de bombardementen op Syrië. Dat blijkt uit transcripten van het gesprek dat hij voerde met de alarmcentrale.

AD

,,Ik ben in Orlando en ik voerde de schietpartij uit." Dit zei schutter Omar Mateen onder meer tegen een medewerker van de alarmcentrale.De transcripten van deze gesprekken zijn vandaag openbaar gemaakt. Mateen sprak Arabisch en eiste dat een einde aan de bombardementen op Syrië en Irak. De gesprekken vinden plaats op het moment dat de aanslag op nachtclub Pulse nog in volle gang is. Mateen zou maar liefst drie maal spreken met een persoon van de alarmcentrale.Hij omschreef zichzelf als een islamitische strijder en beweerde dat hij een bomvest droeg zoals ,,in Frankrijk is gebruikt''. Hij verwees vermoedelijk naar de terreuraanslagen in Parijs in november vorig jaar.

Ook dreigde hij een auto vol springstof op te blazen en gijzelaars met explosieven te omhangen. Mateens woorden klonken steeds ,,kil, kalm en weloverwogen'', aldus de FBI.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal