Langste dag van het jaar; 16 uur en 46 minuten licht

Print
Langste dag van het jaar; 16 uur en 46 minuten licht

Afbeelding: Foto: ANP/Lex van Lieshout

Nederland beleeft dinsdag de langste dag van het jaar. Tussen zonsopkomst en zonsondergang zit op 21 juni in totaal 16 uur en 46 minuten.

De dag waarop de zon het vroegst opkomt, hebben we al gehad: dat gebeurde afgelopen vrijdag. De meest late zonsondergang staat voor aanstaande vrijdag gepland.

Zonnwende
Op maandagavond 22.34 uur vond op het noordelijk halfrond de zonnewende plaats. Op dat moment staat de zon recht op de aarde en wordt het op de noordpoolcirkel niet donker. Veel Noord-Europese landen vieren in de dagen rond de zonnewende uitbundige midzomerfeesten.

Zomer
Met de langste dag begint ook de astronomische zomer, die duurt tot en met 20 september. De meteorologische zomer begon op 1 juni en loopt tot en met 31 augustus.

Humeur
Extra zonlicht heeft volgens recent onderzoek van de universiteit van Pennsylvania een positief effect op het humeur. Dus dinsdag zou voor veel mensen een bijzonder opgewekte dag moeten zijn.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →