'Gaat het met mijn kinderen wel net zo goed als met mij?'

Print
'Gaat het met mijn kinderen wel net zo goed als met mij?'

Afbeelding: ANP/John Thys

Nederlanders zijn bang hun cultuur te verliezen. Maar cultuur is altijd in beweging, stelt Frans Timmermans. De Eurocommissaris ziet als uitweg: de dialoog aangaan.

„Europa slingert tussen twee emoties. Als je terugkijkt naar eerdere grote vluchtelingencrises, de bootvluchtelingen uit Vietnam, de Bosnische vluchtelingen, dan was dat met minder emotie beladen, omdat die minder gelinkt waren met de bedreiging van onze identiteit en het terrorisme, zoals dat nu wel gebeurt. Het verdronken jongetje Aylan is een iconisch beeld geworden, dat de emotie enorm bepaalde. Dat is de ene pendant. De andere pendant is oudejaarsavond Keulen. Je ziet de emotie in Europa beide kanten uitslaan.

Emoties
Voor bestuurders zoals ikzelf is het dus noodzaak om niet te veel de ene en ook niet te veel de andere emotie de boventoon te laten voeren en proberen een koers te varen die de problemen aanpakt en oplost. Dat is in dit hele emotioneel geladen klimaat heel ingewikkeld. Omdat daar die enorme dimensie van identiteitspolitiek en islamisering over heen hangt. Alle problemen komen nu aan het licht door een combinatie van al die crises. De economische crisis. De klimatologische crisis. Het heeft allemaal met elkaar te maken.

Vernietigen
Door de economische crisis is met name in de middenklasse in Europa het zelfvertrouwen weggeslagen. Voor het eerst sinds de oorlog denken mensen: gaat het met mijn kinderen wel net zo goed als met mij? Er is het verlies in vertrouwen in allerlei instituties. De politiek, de banken, de pers: al die instituties staan onder druk. Dan is er nog het terrorisme, dat ook gelinkt is aan de islam. We hebben in de jaren zeventig en instituties staan onder druk. Dan is er nog het terrorisme, dat ook gelinkt is aan de islam.We hebben in de jaren zeventig en tachtig in Europa veel tachtig in Europa veel meer slachtoffers van terrorisme gehad dan nu. De RAF, de Brigate Rosse, de ETA, de IRA, extreemrechts, extreemlinks. Maar de psychologische impact van de terreur van nu is veel groter. Het gevoel van de mensen is dat deze terroristen erop uit zijn om hun manier van leven te vernietigen. En daarom is de reactie natuurlijk feller. Dat is precies wat de jihadisten en salafisten graag willen.Zodat die confrontatie ontstaat. Daar varen zij wel bij.

Een held
Daar komt nog bij dat we inmiddels bij de vierde generatie immigranten zijn. Sommige van die immigranten vragen zich af: willen ze me hier wel? Salafisten gaan op zoek naar kleine criminelen, drugsdealertjes, autodieven en geweldplegers en zeggen tegen ze: jij bent op de onderste sport van de ladder beland; jij bent helemaal niks, maar door ons word je iemand. Je wordt een held. En je mag precies hetzelfde doen: geweld en criminaliteit en je mag blowen en drinken. Maar je doet het met een ideologie die jou een grote held maakt. En dat is kennelijk een cocktail die in die kringen aanslaat.

Het antwoord daarop is niet het isoleren of illegaal verklaren van de islam. Het antwoord is eigenlijk hetzelfde als dat gegeven is in de jaren zeventig en tachtig. Goed kijken naar wat de voedingsbodem is van die woede.
Kijken of je die voedingsbodem kunt wegnemen of verminderen.

Benieuwd wat Frans Timmermans nog over Zlatan Ibrahimovic, sociale media en pizza en falafel te zeggen heeft? Je leest het hier!

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →