Verdachte bommelding heeft verhaal verzonnen

Print
Verdachte bommelding heeft verhaal verzonnen

Afbeelding: Foto: AFP/Seppe Knapen

J.B., de 26-jarige verdachte die dinsdagochtend werd opgepakt na een bommelding voor winkelcentrum City2 in het centrum van Brussel, heeft bekend dat hij het hele verhaal verzonnen heeft


Eerst beweerde hij nog dat hij zelf het slachtoffer geworden was van een ontvoering en onbekenden hem dwongen om een bommengordel aan te doen. De verdachte stond echter al langer bekend bij het gerecht als een "labiele" persoonlijkheid. Het parket vraagt zijn aanhouding en een psychiatrisch onderzoek.

De verdachte die dinsdagochtend rond 5.30 uur werd opgepakt net buiten het winkelcentrum, had de politie zelf gebeld met de melding dat hij met een bommengordel voor het winkelcentrum stond. "Ik ben ontvoerd. Iemand heeft mij verplicht om een bommengordel aan te doen en mij vervolgens hier gedropt. Ze gaan hem vanop een afstand laten ontploffen."

De ordediensten kwamen meteen ter plaatse. Het gebied rond het winkelcentrum werd afgesloten. Er werden geen explosieven gevonden. "De situatie is onder controle", meldde premier Michel. Inmiddels hebben ook de winkels hun deuren weer geopend. 

De verdachte is een bekende van het gerecht en het parket. De valse bommengordel die hij droeg, bevatte enkel zout en koekjes. Dat meldt het Brusselse parket. J.B. zette de speurders wel nog op het spoor van zijn "ontvoeringsauto", die in Schaarbeek gevonden werd. Op dit moment wordt de eigenaar van het voertuig opgespoord.

"J.B. staat bekend bij justitie wegens verschillende feiten, ook voor psychische problemen", aldus het parket. "In 2014 was hij ook betrokken in een dossier van het federaal parket. Hij heeft recent verklaard dat hij aangespoord werd om zich aan te sluiten bij terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië. Die verklaringen leidden tot een onderzoek op het parket van Brussel waarbij meerdere personen verhoord werden, zonder dat de verklaringen in deze fase bevestigd of ontkend kunnen worden. Er loopt momenteel een grondig onderzoek naar J.B. om na te gaan of het al dan niet gaat om feiten van terrorisme, of eerder een valse melding van een aanslag." 

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →