'Bomgordel' Brussel bevatte zout en koekjes

Print
'Bomgordel' Brussel bevatte zout en koekjes

Afbeelding: ANP/Olivier Hoslet

De man die dinsdagochtend in het centrum van Brussel is gearresteerd na een bomdreiging bij winkelcentrum City 2, is een bekende van de Belgische inlichtingendienst.

 ,,Het is iemand van wie vermoed kon worden dat hij banden had met IS", aldus minister Koen Geens (Justitie).

Psychische problemen
Het gaat om J.B (geboren in 1990). Hij heeft volgens het federaal parket ook psychische problemen. Er loopt een onderzoek bij Justitie sinds hij recent de politie contacteerde omdat hij naar eigen zeggen werd aangespoord zich aan te sluiten bij Islamitische Staat in Syrië.

Ontvoerd
De man belde dinsdagmorgen om half zes de politie en verklaarde dat hij ontvoerd werd in een auto. Hij zei een bomgordel te dragen. Hij zou worden afgezet in de Nieuwstraat nabij het winkelcentrum. Het ontstekingsmechanisme zou door een derde van afstand worden bediend, aldus een verklaring van het parket.

Zout en koekjes
De politie rukte na het telefoontje massaal uit en liet ook de mijnenopsporingsdienst komen. Straten rondom het winkelcentrum werden afgezet en enkele metro-ingangen afgesloten. De terreurverdachte kon vrijwel direct worden opgepakt. De bomgordel bleek zout en koekjes te bevatten. Explosieven werden niet gevonden.

De auto waarmee B. zou zijn ontvoerd, is geparkeerd aangetroffen in een straat in de Brusselse deelgemeente Schaarbeek.

Spoedvergadering
Het federale crisiscentrum kwam dinsdagochtend in spoedvergadering bijeen vanwege de situatie rond het winkelcentrum, maar was snel klaar. ,,De situatie is onder controle", zei premier Charles Michel na afloop. ,,De veiligheidsdiensten blijven extreem waakzaam.'' Het dreigingsniveau blijft gehandhaafd op niveau drie.

De buurt is inmiddels weer vrijgegeven. Enkele winkels in de Nieuwstraat blijven gesloten tot nader order van de politie. Er zijn geen explosieven gevonden.

Lees ook:
Winkelcentrum Brussel ontruimd, mogelijke bomgordel

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →