Dood Star Trek-acteur brengt autofabrikant in verlegenheid

Anton Yelchin overleed dit weekend in Los Angeles. De acteur werd voor zijn woning gevonden, ingeklemd tussen zijn grote Jeep Grand Cherokee Laredo en het toegangshek voor het huis. Een van de eerste dingen die onderzoekers ter plaatse deden, was het controleren van de stand van zijn automatische versnelling.
Print

De 27-jarige Yelchin zou wel eens het eerste dodelijke slachtoffer kunnen zijn van een technisch probleem dat Fiat Chrysler al sinds begin dit jaar grote parten speelt.

De autofabrikant is in ernstige verlegenheid gebracht door het fatale incident in de Verenigde Staten. De grote Jeep Grand Cherokee Laredo uit 2015, toonbeeld van kracht en degelijkheid, wordt plots genoemd in elk nieuwsbericht dat gaat over het overlijden van een wereldberoemde acteur. 

Erger nog: nu steeds meer bekend wordt over het incident, wordt er in Amerikaanse media steeds directer een verband gelegd tussen een mogelijk technisch probleem van de auto en de dood van de man die miljoenen Star Trek-fans verblijdde met zijn rol als Chekov in Star Trek: The Future Begins.

Gevonden
Het overlijden van Yelchin vond zeer waarschijnlijk zondagmorgen (plaatselijke tijd) plaats. Vrienden van de acteur waren zaterdagavond laat bezorgd geworden, omdat hij niet was komen opdagen op een repetitie. Yelchin nam zijn telefoon niet op, waarop zijn matennaar zijn woning reden en hem vroeg in de ochtend aantroffen. 

Hij lag klem tussen de wagen, een bakstenen pilaar (zijn brievenbus) en het toegangshek bij zijn woning. De motor van het voertuig draaide nog. De politie houdt er rekening mee dat de SUV de steile oprit is afgerold en dat het ongeluk mogelijk al zaterdagavond laat plaatsvond, omdat hij toen al onbereikbaar was. Het exacte tijdstip van overlijden is nog niet vrijgegeven. 

Dat het hoogstwaarschijnlijk om een ongeluk gaat blijkt ook uit de eerste resultaten van de autopsie.

Terugroepactie
Het fatale ongeval heeft mogelijk te maken met een technisch probleem waarmee Fiat Chrysler al langere tijd kampt. De autofabrikant riep in april wereldwijd meer dan 1,1 miljoen jeeps terug, waaronder bijna 812.00 in de VS. Bij enkele bestuurders was de jeep weggerold nadat zij waren uitgestapt. De bestuurders zouden moeite hebben om te zien of de automatische versnelling in de parkeerstand stond. 

Men moet de versnelling drie keer naar voren duwen om de auto in die parkeerstand te zetten. Op het dasboard gaat wel een waarschuwingslampje branden als de autodeuren opengaan en er gaat ook een signaal luiden. Maar de motor blijft draaien, zodat het gevaar van rollen bestaat als de bestuurder is uitgestapt en het voertuig per ongeluk niet in de parkeerstand heeft gezet. 

Slachtoffers
Sinds april zou de autofabrikant zelfs al op de hoogte zijn gebracht van 212 ongelukken, 41 gewonden en 308 schadegevallen, zo werd gisteren volgens persbureau AP duidelijk uit overheidsdocumenten. Dodelijke slachtoffers waren nog niet gevallen.

Hoewel Fiat Chrysler gisteren nog niet wenste te speculeren, wist TMZ bovendien te melden dat de Star Trek-acteur in mei een oproep had gekregen om zijn wagen te laten checken. Daar zou hij geen gehoor aan hebben gegeven, omdat het technische mankement dat de storing veroorzaakt nog niet is gevonden. 

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen