'Forse prijsverhogingen medicijnen aanpakken'

Print
'Forse prijsverhogingen medicijnen aanpakken'

Afbeelding: ANP

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) moet maatregelen nemen om te voorkomen dat farmaceuten de prijzen van medicijnen plotseling drastisch kunnen verhogen.

Patiënten staan hierdoor ,,met de rug tegen de muur'', omdat het niet gebruiken van de medicijnen vaak ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid. Daarvoor waarschuwt Patiëntenfederatie NPCF in aanloop naar een overleg hierover in de Tweede Kamer op woensdag. 

De belangenbehartiger verdenkt farmaceutische bedrijven ervan dat zij geneesmiddelen voor de Nederlandse markt laten registreren, alleen om er financieel beter van te worden. ,,Bereiding door de apotheek is na registratie niet langer geoorloofd, waarna de fabrikant met de prijs kan doen wat hij wil'', stelt NPCF. 

De apothekersverenigingen KNMP en NVZA sloegen eerder al alarm over de maas in de wet die dit mogelijk maakt.

Eerder deze week spraken de ministers van Volksgezondheid van de Europese lidstaten met elkaar over de prijs van medicijnen. Ze vinden dat patiënten betere toegang moeten krijgen tot betaalbare medicijnen. Door een falend marktsysteem van de farmaceutische industrie is dat niet altijd het geval. 

,,De prijzen van geneesmiddelen moeten een balans zijn tussen ontwikkelings- en productiekosten enerzijds en de waarde voor de gemeenschap anderzijds. We betalen voor middelen die twintig jaar geleden zijn ontwikkeld maar doodzieke patiënten hopen op nieuwe medicijnen", zei Schippers na afloop van dat overleg.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →