Tienduizenden honden gedood voor festival

© AD

De komende tien dagen worden in het Chinese Yulin meer dan tienduizend honden en katten verkocht en publiekelijk gedood om vervolgens opgegeten te worden. Een gewoonte op het festival dat er elk jaar georganiseerd wordt en steeds meer protest uitlokt.

AD

Het Lychee & Dog Meat Festival in het Chinese stadje Yulin is een van de meest omstreden evenementen ter wereld. De naam zegt het al: de bezoekers kunnen er tien dagen lang ‘smullen’ van het vlees van de ruim 10.000 honden en katten die er tijdens het festival gedood worden. Daarnaast staan ook lychees en lokale alcoholische dranken op de menukaart.

Volgens sympathisanten van het festival worden de dieren erg op een heel menselijke manier behandeld en gedood, maar de miljoenen tegenstanders hebben daar een wel erg andere mening over.

Het begint al voor het festival. De honden die de volgende tien dagen gedood zullen worden om opgegeten te worden, worden vanuit talrijke steden in kleine kooien naar Yulin gebracht. Te kleine kooien, volgens de critici, waar ze bovendien telkens met te veel in opgesloten worden. Heel wat van de honden zouden ook gestolen zijn.

Water en voedsel krijgen ze vaak niet tijdens de reis naar het festival, met als gevolg dat ze snel ziek worden en ziektes dan ook snel verspreid worden onder de dieren. “De dieren worden onmenselijk behandeld”, zegt de actiegroep Stop Yulin Forever. Op het festival zelf worden de tienduizenden honden vervolgens verkocht en gedood. Publiekelijk, vaak door hen veelvuldig te slaan of zelfs te koken terwijl ze nog in leven zijn.

Het protest tegen het festival lijkt dit jaar zijn hoogtepunt te bereiken. Heel wat organisaties zijn intussen begonnen met een petitie, waarvan de belangrijkste zelfs 11 miljoen keer ondertekend werd. Uit peilingen blijkt dat meer dan 65 procent van de Chinese bevolking ermee zou instemmen als het festival permanent verboden zou worden.

Het is beschamend dat dit festival deel uitmaakt van de Chinese cultuur 

“Het is beschamend voor ons dat het festival in Yulin deel uitmaakt van de Chinese cultuur”, zegt Qin Xiaona, baas van een Chinese dierenrechtenorganisatie.

Enkele organisaties zijn de voorbije dagen binnengevallen in de gebouwen waar de dieren voor het festival in hun kooien ondergebracht worden. Ze hielpen er vele tientallen honden ontsnappen. “Het is echt erg als je erover nadenkt”, zeggen de activisten van Humane Society International. “Als wij dit niet gedaan hadden, zouden al deze dieren doodgeslagen en opgegeten zijn.”

Het protest verandert nauwelijks iets. De lokale overheid distantieert zich graag van het festival, dat door particulieren georganiseerd wordt en waar ze dus niets over te zeggen heeft. Toch werd dit jaar al een eerste belangrijke stap gezet: de overheid verbiedt de aanwezigen om honden publiekelijk te doden. Daarvoor wordt extra veiligheidspersoneel ingezet in de buurt van restaurants en markten.

Elk jaar worden in China ruim 10 miljoen honden gedood om opgegeten te worden, blijkt uit cijfers.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal