Jitse A. niet vervolgd voor doden IS-strijders

Print
Jitse A. niet vervolgd voor doden IS-strijders

Afbeelding: ANP

De Nederlandse ex-militair Jitse A. wordt niet vervolgd voor het doden van IS-strijders in Syrië. Het onderzoek heeft volgens het Openbaar Ministerie onvoldoende bewijs opgeleverd dat A. persoonlijk betrokken is geweest bij het doden van IS-strijders. De zaak is geseponeerd.

Het onderzoek heeft volgens het OM onvoldoende bewijs opgeleverd dat A. persoonlijk betrokken is geweest bij het doden of proberen te doden van IS-strijders. 

A. werd in januari gearresteerd nadat hij in de media en op Facebook uitgebreid verslag had gedaan van zijn deelname aan de strijd tegen IS. Hij vocht naar eigen zeggen mee aan de zijde van de Koerdische gewapende beweging YPG. Twee dagen na zijn aanhouding liet de onderzoeksrechter hem weer vrij. Hij moest wel zijn paspoort inleveren om te voorkomen dat hij opnieuw naar Syrië zou afreizen. 

Spannend verhaal
Volgens het OM verklaarde A. bij de onderzoeksrechter dat zijn uitlatingen in de media niet meer waren dan ,,een spannend verhaal''. Hij zou die hebben gedaan omdat ,,journalisten spannende verhalen willen horen''. Verder beriep hij zich op zijn zwijgrecht, ook tegenover de politie.

Er werd een strafrechtelijk onderzoek naar A. ingesteld, omdat burgers niet zelf op eigen gezag mogen meedoen aan een gewapend conflict en omdat ze zich daarbij niet het recht mogen toe-eigenen om anderen te doden. In die omstandigheden is het gebruik van (dodelijk) geweld uitsluitend voorbehouden aan de krijgsmacht, benadrukt het OM.

Steun
In de vele reacties op sociale media die volgende op de arrestatie werd Akse onder meer een held genoemd. Ook werd gesuggereerd om hem een lintje te geven. Een online petitie werd ruim 65.000 keer ondertekend.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →